Читај ми!

Корушки Словенци траже одштету од Србије и Словеније

Корушки Словенци незадовољни су извештајем историчара о активности југословенске Удбе у тој аустријској покрајини, и сматрају да им та анализа наноси штету. Поједине странке предлажу да се тражи обештећење од правних наследница бивше СФРЈ.

Извештај комисије историчара о бомбашким нападима у Корушкој током 1970-их година наишла је на жестоке реакције, преноси Танјуг.

Док Слободарска партија Аустрије (ФПО) сматра да од Србије и Словеније, као правних наследница бивше СФРЈ, треба тражити обештећење због умешаности њене тадашње службе безбедности у бомбашке нападе, корушки Словенци оштро нападају документ од 900 страна.

Шеф словеначког научног института и професор Универзитета у Клагенфурту Валентин Сима, у изјави бечком дневнику Пресе критикује рад комисије историчара, тврдећи да су извештаје Удбе преузели без провере.

Сима истиче да је оцена да се Корушка налазила "на рубу грађанског рата" претерана и оцењује да је политички развој у Југославији током 1970-тих потпуно изостављен.

Портпарол Удружења корушко-словеначких правника Рудолф Воук сматра да извештај наноси штету угледу корушких Словенаца.

Он је указао да су бројни чланови удружења, без провере и доказа, оптужени да су блиски екстремизму и доводе се у везу са тероризмом.

Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини и председник Савета корушких Словенаца Валентин Инцко каже да је извештај покушај уништавања његовог угледа, јер је доведен у везу са Удбом.

Он је рекао да је могао бити само жртва прислушкивања Удбе и да свесно није имао никакве везе са обавештајном службом.

Историчар Алфред Елсте, који је заједно са директором покрајинског архива Вилхелмом Вадлом саставио извештај, одбацује све критике. Наглашава да је узето у обзир уз који опрез треба "читати" досијее и извештаје обавештајних служби.

У случају Валентина Инцка, према његовим речима, не постоји оптужба да је радио за Удбу.

Тежиште анализе биле су активности Удбе, од инфилтрације аустријских безбедносних институција, преко бомбашких напада, до атентата на Југословене у егзилу.

У нападима су, према извештају, учествовали и корушки Словенци, који, ако је идентитет познат, и именом бивају наведени у документу. Кривично они неће моћи да буду гоњени, јер изузев убистава, остала кривична дела су застарела.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи