Читај ми!

Укинут притвор градоначелнику Загреба

Уставни суд Хрватске укинуо је истражни затвор загребачком градоначелнику Милану Бандићу, који се поново нашао у притвору пре месец дана када је против њега проширена истрага због сумње у корупцију.

Суд је одлучивао по уставној тужби коју је поднела Бандићева одбрана. Очекује се да би Бандић у петак могао да изађе из притвора, иако је Кацеларија за борбу против корупције и организованог криминала ове седмице тражила да му се продужи притвор, преноси Бета.

О томе је требало да одлучује истражни судија загребачког Жупанијског суда, али је рочиште одложено пошто се појавила информација да је Уставни суд донео одлуку по Бандићевој уставној тужби.

Бандић се поново нашао у притвору 10. марта, јер је истражни судија прихватио тврдње УСКОК-а да је прекршио услове одређене за одбрану са слободе тако што је подстицао сведоке на давање лажног исказа, фалсификовао службене исправе и спречавао доказивање.

Уз притвор, наложено је и да му се у корист државног буџета одузме два милиона евра кауције коју је положио за одбрану са слободе.

Пошто је Уставни суд прихватио тужбу, тај новац ипак ће бити враћен у депозит загребачког суда.

Градоначелник Загреба је осумњичен, заједно са још 15 особа, углавном водећих људи Градске управе и Загребачког холдинга, за више коруптивних кривичних дела у којима је наведен као веза свих осумњичених.

Укупна штета за Град и државни буџет процењена је на око 20 милиона куна – 2,7 милиона евра.

УСКОК је у фебруару подигао оптужницу којом терети Бандића да је у сарадњи с осталим оптуженима, конзервативној иницијативи "У име обитељи" противзаконито обезбедио штампање и испоруку 700.000 летака и 150 плаката за подручје целе Хрватске, снимање и емитовање спотова на више радио-станица, као и уступање штандова "Тржница Загреб".

Милан Бандић је на челу Загреба већ 12 година. Последњи пут је за градоначелника изабран на изборима 2013. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи