Јосиповић: Шешељ не може да дестабилизује регион

Бивши председник Хрватске Иво Јоспиовић изјавио је да лидер радикала Војисалв Шешељ нема потенцијал да дестабилизује регион, али уноси немир, док су изјаве председника и премијера Србије Томислава Николића и Александра Вучића после паљења хрватске заставе биле коректне и показују жељу за наставак сарадње.

Иво Јосиповић је у интервјуу Данасу подсетио да је Војислав Шешељ оптужен за најтеже злочине и да је, без обзира на то каква ће бити пресуда, један од протагониста говора мржње и ратни хушкач, што је наставио и после пуштања на слободу, преноси Танјуг.

"Не бих прецењивао Шешељев потенцијал да дестабилизује регин, није он толико важан ни толико моћан, али сигурно уноси немир и квари односе међу људима и државама", рекао је Јосиповић.

Коментаришући оцене да је Шешељево пуштање, али и враћање у Хаг усмерено ка дестабилизацији и рушењу српске владе, Јосиповић је рекао да не може да разуме "зашто тако кажу" подсетивши да је обавеза сваке државе да поштује налоге суда.

"Србија ће извршењем налога доказати своју снагу и приврженост међународно признатим вредностима и међународном праву. Одлазак Шешеља у Хаг, сматрам, неће нимало наштетити ни Србији ни влади", уверен је Јосиповић.

Према његовој оцени, поређење Шешеља и музичара Томсона, који заговара десни радикализам, је непримерена.

На питање ко је допринео до стагнације односа Србије и Хрватске, бивши шеф те државе каже да су он и Борис Тадић, који је тада био председник Србије, значајно подигли односе две земље о чему најбоље говоре инвестиције, културна размена, број туриста, сарадња на прогону организираног и трансграничног криминала, па и значајна војна сарадња.

"Мислим да смо дошли до лимита раста сарадње на председничком нивоу. Наше владе као да су се бојале одлучно да крену у рашчишћавање бројних и важних отворених питања..., а управо застој у решавању отворених питања, то нећкање да се с њима ухватимо у коштац, главни је разлог застоја. Наравно, допринос дају и поједине неодмерене изјаве, медијске хајке, неспортско навијање....", рекао је Јосиповић.

Бивши хрватски председник је додао и да је добро што његова наследница на функцији шефа државе Колинда Грабар Китровић долази у Србију истакавши да је сигуран да ће наставити политику добросуседских односа.

Јосиповић је такође рекао и да ће, највероватније, формирати своју странку и позвати сродне партије да у коалицији покушају да сачувају политичку снагу левице и центра.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи