Читај ми!

Епидемија туларемије у македонским градовима

Комисија за заразне болести је прогласила епидемију туларемије у Лозову и Каратманову, у Македонији, а болест је констатована код укупно 19 особа.

Туларемија је заразна болест коју преносе глодари, али се не може пренети са човека на човека.

Доктор Жарко Караџовски, један од чланова ове комисије која свакодневно прати стање на терену, рекао је да је тренутно само једно лице хоспитализовано док се код осталих спроводи амбулантно лечење, преноси Танјуг.

Караџовски тврди да је на Косову од туларемије оболело више од 300 особа, те да је и у неколико општина Покрајине такође проглашена епидемија, због чега би се, како каже, у северном делу Македоније могло очекивати ширење заразе, посебно у скопском Арачинову.

Епидемиолози кажу да су још за време поплава указивали на то да ће се повећати број глодара који могу да буду главни извор болести каква је и туларемија.

Према подацима Института за јавно здравље, у протеклих 25 година та болест је била два пута регистрована и сваки пут је проглашавана епидемија.

Из тог института наглашавају да су климатске промене криве за то што ове болести има и у зимском периоду пошто је она карактеристична за пролеће и лето.

Пошто су почетни симптоми слични грипу, болест се често не препознаје све док се не појаве промене на кожи.

Симптоми туларемије су: општа слабост организма, грозница, главобоља, болови у зглобовима, кашаљ, дијареја, болови у мишићима. Туларемију преносе и инсекти – крпељи или комарци.

Преноси се зараженом водом, уједом инсеката или додиром са зараженим животињама, мада се често може пренети и преко прашине са загађене земље, сена или житарица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи