Политички потреси у Скопљу, снимак разговора Заева и Груевског

Објављен снимак сусрета Заева и премијера Николе Груевског. Лидер најутицајнијег Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев тврди да су оптужбе изречене на његов рачун за покушај пуча заправо последњи покушај да се спречи објављивање доказа који власт оптужују да је умешана у криминал и корупцију.

Телевизија Сител у Скопљу вечерас је у централном дневнику објавила видео-снимак на коме лидер опозиције Зоран Заев признаје премијеру Македоније Николи Груевском да располаже материјалима које је добио од страних обавештајних служби.

Рекао је да се са "странцима" састајао више пута и да је сигуран у то што је добио.

Заев у снимљеном разговору са Груевским такође каже да је материјал добио од једне стране службе, "која није из суседства".

Након тог састанка, у канцеларији премијера у седишту Владе Македоније покренута је, по пријави Груевског, полицијска истрага која је трајала пет месеци.

Зоран Заев је претходно данас рекао да је сада све могуће и да не искључује могућност и "црних сценарија" у наредном периоду када, како каже, СДСМ почне да објављује доказе, или чак и пре тога, што ће се, како каже, догодити врло брзо.

"Кад су се дрзнули то да ураде, могуће је моје хапшење, хапшење других чланова опозиције, али и на то смо спремни. Они не могу да ухапсе све чланове опозиције и све оне који подржавају опозицију, грађане", рекао је Заев.

"Једно је јасно... То не може нико да спречи. То мора наша македонска јавност да зна и то ћемо поделити са нашим грађанима ових дана", рекао је Заев у телефонској изјави за Танјуг.

Рекао је да је оптуживање целе опозиције могуће само у диктаторским режимима и додао да најава премијера Николе Груевског да следи судски процес, а да још нема ни оптужнице, значи да је македонско правосуђе под контролом власти.

"То је класичан доказ да правосуђе у Македонији није независно, односно да је под комплетном контролом власти", рекао је Заев и додао да све ипак зависи од истражног поступка.

Потврдио је да је документацију која премијера Николу Груевског и неколицину сарадника оптужује за корупцију добио од македонске "тајне службе", истакавши да је реч о људима који више нису могли да гледају како се уништава држава.

"Охрабрили су се и доставили нам доказе зато што верују нама, али не и правосудном систему. Надам се да ће наша будућност после овога бити враћање слободе и демократије у Македонију и враћање европских вредности за све грађане, да се ово што је сада на делу више никада не понови", рекао је Заев.

Сусрети са представницима ЕУ

Потврдио је и да је поводом најновијих догађаја већ имао сусрете са представницима ЕУ, те да је из Берлина добио поруку да најновији догађаји у Македонији уништавају демократску опозицију.

"Данас сам имао сусрет са представником ЕУ у Македонији Аивом Оравом кога сам упознао са свим детаљима. Очекујемо њихове реакције које би требало да буду правовремене", рекао је Заев.

"То је врло важно, зато што рачунамо на наше пријатеље из ЕУ. Овде је реч о будућности наше земље, која је чланица Уједињених нација, која је земља кандидат за чланство у ЕУ, и морају да реагују сагласно ономе што они сматрају да је коректно. То желимо. Опозиција има своје обавезе: да буде главни коректив власти и да уради оно што је у складу са Уставом и законом наше земље. Ми ћемо вратити слободу и демократију у Македонију. Само желимо принципијелан приступ наших пријатеља у суседству, ЕУ и САД", рекао је лидер СДСМ-а.

Заев, међутим, није могао да коментарише реакције Русије која је позвала на дијалог и указала на опасност од могуће ескалације етничких сукоба у Македонији.

"Не могу да коментаришем то јер се први пут огласило Министарство спољних послова Русије. Није ми познато зашто се то први пут дешава у овом тренутку. Ми тако нешто нисмо тражили и зато не могу да коментаришем", рекао је Заев који после свега очекује да у Македонији буду спроведени ванредни избори који ће дати легитимитет новој влади и нормализовати стање у земљи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи