МПЦ очекује преговоре после ослобађања Вранишковског

Поглавар Православне охридске архиепископије Јован Вранишковски ће 19. јануара, након трогодишњег тамничења, бити пуштен на условну слободу. Канонски непризната МПЦ очекује да ће након тога, уз посредовање Руске православне цркве, са Српском православном црквом отпочети разговоре о свом статусу.

Одлуку о разговорима највероватније ће донети Синод МПЦ, најавио је митрополит преспанско-пелагонски и администратор Аустралијско-новозеландски Петар у интервјуу за ТВ Сунце, пренели су скопски медији.

Македонска црква, како је рекао, очекује позитиван одговор Руске цркве која је позвана да посредује у решавању спора насталог око статуса МПЦ, преноси Танјуг.

Иначе, архиепископ Јован ће на условну слободу бити пуштен након три године затвора, такође на инсистирање РПЦ.

Кривични суд у Скопљу донео је решење да Вранишковски буде пуштен на привремену слободу на Богојављење, 19. јануара, након што је то од МПЦ-а приликом недавног боравка у Скопљу тражио митрополит Руске цркве Иларион Алфејев.

Митрополит Иларион, други човек РПЦ, изјавио је након тога да Москва жели да посредује између Београда и Скопља, јавила је Верска информативна агенција.

"Руска православна црква не може једнострано да призна Македонску православну цркву. То треба да се уради на основу свеправославног решења, а ми смо спремни да будемо посредници", изјавио је бугарским медијима митрополит задужен за спољне послове.

Званичник РПЦ је недавно посетио Софију, а потом Скопље, где се сусрео са поглаваром канонски непризнате Македонске православне цркве архиепископом Стефаном, као и са председником Македоније Ђорђом Ивановим.

Митрополит Иларион је том приликом разговарао и са Вранишковским, који је у затвору због наводне проневере 250.000 евра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи