Читај ми!

Суд БиХ није добио захтев за поступање у случају Главаш

Суд Босне и Херцеговине није добио никакав захтев из Хрватске за поступање у случају Бранимира Главаша, а тек када, и ако нешто стигне, одлучиваће о евентуалним мерама.

У Суду БиХ за сада само из медија имају информацију о томе да је Уставни суд Хрватске укинуо пресуду којом је Главаш осуђен на осам година затвора након што је проглашен кривим за ратне злочине, рекла је агенцији Хина портпаролка тог суда Мануела Хоџић.

Према тумачењу Главашевих адвоката, одлуком Уставног суда Хрватске пресуда Главашу више не постоји па би он аутоматски морао да буде пуштен из затвора.

На основу пресуде Врховног суда Хрватске, коју је сада укинуо Уставни суд, казна му је потврђена у Босни и Херцеговини, где је побегао како би избегао издржавање затворске казне у Хрватској.

Пресуду из Хрватске Суд БиХ потврдио је 2010. године и Главаш се од тада налази на издржавању казне, најпре у Зеници, а потом у Мостару.

Уставни суд јуче је укинуо пресуду Бранимиру Главашу у случајевима "гаража" и "селотејп" у којима је правоснажно осуђен на осам година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. године.

Од Врховног суда затражено је да понови поступак којим је потврђена осуђујућа пресуда загребачког Жупанијског суда.

Главаш је до сада одслужио три петине затворске казне чиме је стекао право на изванзатворске погодности.

Његов осјечки адвокат Дражен Матијевић прошле недеље је затражио од Уставног суда да, без икаквог даљег одлагања, донесе одлуку о уставној тужби, коју је у име свог брањеника, поднео пре четири године и четири месеца.

Уз Главаша уставне тужбе на пресуде поднели су и Ивица Крњак, Гордана Гетош Магдић, Дино Контић, Тихомир Валентић и Здравко Драгић, који су с њим осуђени у тим предметима.

Уставни суд све уставне тужбе, како на правоснажне тако и на неправоснажне пресуде, испитао је у обједињеном поступку и о њима донео једну одлуку образложену на готово 190 страница.

Главаш се терети да је као један од команданата Осијека за време рата у Хрватској 1991. године одговоран за ратне злочине над цивилима српске националности.

Њега је загребачки Жупанијски суд прогласио кривим у два случаја, за убиство најмање десет српских цивила током 1991. и 1992. године на обали Драве, као и за затварање петоро и убиство двојице српских цивила у седишту Секретаријата за народну одбрану, коме је Главаш као руководилац одбране Осијека тада био на челу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи