Додик: Ригорозне мере за бољу привреду

Република Српска обележава Дан и крсну славу Свети Стефан. Председник Милорад Додик тим поводом поручује да ће приоритети у његовом новом мандату на тој позицији бити ригорозна примена фискалних мера које ће олакшати функционисање привреде и учинити конкурентнијим тржиште рада.

Милорад Додик је у изјави Танјугу рекао да ће мере током његовог мандата омогућити долазак нових инвестиција и отварање нових радних места.

"Све што је потребно да се учини да Република Српска буде стабилна, ми ћемо да учинимо. Овде се ради о држави, о Републици Српској и нећемо гледати ни на кога ко би због евентуалних мера гледао само своју позицију и евентуално покушао то да спречи", рекао је Додик истакавши да је најважније потребно додатно стабилизовати финансијски систем РС.

Напомиње да је основни циљ најављених мера и повећање конкурентности тржишта рада те државе.

"Донеће се нови закон о раду и низ других мера, јер не желимо да оставимо раднике незаштићеним. С друге стране, свакако желимо да постанемо конкурентни када је реч о тржишту радне снаге и на тај начин усмеримо РС да се гради као пожељно место за инвестирање и за рад", рекао је Додик.

Говорећи о конкретним инвестицијама, председник Републике Српске подсетио је да је у току изградња неколико великих инфраструктурних пројеката на којем ће бити ангажовано више хиљада људи.

"У РС ће се ове године интезивирати радови на изградњи ауто-пута Добој–Бањалука који треба да буде завршен за две године и на томе ће бити ангажовано око 1.500 до 2.000 људи. Ради се и на завршетку Термоелектране "Станари", али треба да почне изградња и на још једној термоелектрани и хидроцентрали, на чему ће директно и индиректно бити ангажовано нових неколико хиљада људи", истакао је Додик.

Додаје да такву динамику запошљавања показује и, како је рекао, апсолутно и процентуално смањење броја незапослених у 2014.

Ипак, нагласио је Додик, потребно је да се спроведе анализа која ће утврдити стваран број незапослених у тој земљи.

"Статистике говоре о томе да у РС има око 150.000 незапослених, али то није стварна незапосленост. Ради се о људима који користе одређена права, попут права на бесплатно осигурање незапослених лица. Они се пријаве, а раде у црној, односно сивој зони или имају приватан бизнис. Мораћемо да средимо ту статистику, да видимо ко је стварно незапослен", закључио је Додик и поручио да је кључно радити на налажењу решења за запошљавање младих.

РС гаранција слободе за српски народ

Милорад Додик нагласио је данашњи дан круна слободе Републике Српске и да је Српска гаранција слободе за српски народ.

"Ево нас у дану који славимо као круну своје слободе. Шта би нам био Дан Републике ако не дан у коме обележавамо жртву коју смо поднели и подносимо за слободу", наглашава Додик.

Председник РС захвалио је свима који су учествовали у стварању Републике Српске, мајкама које су изгубиле синове, онима који су били рањени, заробљени и мучени.

"Република Српска је изнад свих нас и наших живота, јер нам представља слободу. Ако умањимо Републику Српску, умањићемо нашу слободу, а ако је изгубимо, изгубићемо и слободу", нагласио је Додик.

Председник РС је захвалио свима који су од 1992. године "бранили и одбранили Републику Српску".

Потом је у Административном центру Владе Републике Српске одржан свечани пријем, након којег ће председник Додик примити делегацију Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију коју предводи директор Марко Ђурић.

Свечаности у Бањалуци присуствује и министар рада, запошљавања, социјалних и борачких питања Владе Србије Александар Вулин.

Министар је, после свечане академије у Банском двору, у име Владе Србије и њеног председника Александра Вучића честитао грађанима Републике Српске празник и славу Свети Стефан.

Вулин је поручио да ће Србија увек водити рачуна о Републици Српској и њеним грађанима и доживљавати их "као део сопственог бића".

"Република Србија је посвећена стабилности и миру у региону. Наравно, поштујемо све обавезе које произилазе из Дејтонског споразума и осталих међународних споразума и зато поштујемо и признајемо Босну и Херцеговину, али љубав коју осећамо према Републици Српској не може се изразити ниједним споразумом, ако није рођена - а рођена је", истакао је Вулин.

Према његовим речима Срби, где год да живе, чине део великог, заједничког културног простора, историје, традиције и порекла.

"Република Српска је један од приоритета Републике Србије и њен просперитет и развој ће за нас бити доказ колико је и сама Република Србија успешна", закључио је Вулин.

Академији је претходила литургија у Храму Светог Спаса коју је предводио патријарх српски Иринеј.

Свечаној академији у Банском двору присуствовали су и председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијерка Жељка Цвијановић, посланици и министри у Влади Српске, те патријарх Иринеј.

Присуствовали су, такође, српски члан Председништва БиХ Младен Иванић, амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, представници Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, међународних институција, дипломатског кора у БиХ, званице из јавног, политичког и друштвеног живота Републике Српске и БиХ. 

Република Српска је основана 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Положај и овлашћења Републике Српске потврђени су у Дејтону 1995. године, када је она установљена као један од два ентитета који сачињавају БиХ. Српска се састоји од 57 општина и шест градова.

Српски званичници честитали славу

Председник Републике Србије Томислав Николић честитао је председнику Републике Српске Милораду Додику дан и крсну славу Републике Српске.

Николић је, у име грађана Републике Србије и у своје лично име, упутио најискреније честитке и најбоље жеље председнику РС Милораду Додику поводом Дана и Крсне славе РС, Светог архиђакона Стефана, саопштила је Служба председника за сарадњу с медијима.

Председник Николић је у честитки пожелео срећу и лични просперитет свим грађанима Републике Српске.

Премијер Србије Александар Вучић честитао је премијерки и председнику Републике Српске, Жељки Цвијановић и Милораду Додику, Дан Републике Српске и крсну славу тог ентитета Светог архиђакона Стефана.

"Исказујући искрену жељу за даљи развој РС и срећу и добробит њених грађана, уверен сам да ће се привредни односи, као и сарадња у другим областима између Републике Србије и РС у наредном периоду унапредити", навео је Вучић у честитки Жељки Цвијановић.

У писму Додику, Вучић је упутио срдачне честитике и добре жеље поводом Дана Републике Српске.

"Уверен сам да ће се сарадња имеђу Републике Србије и Републике Српске и даље развијати на обострану корист и у интересу мира и стабилности у региону и да ћемо заједничким снагама успети да се супротставимо растућим изазовима који стоје пред нама", навео је премијер Србије.

Вучић је народу Републике Српске пожелео мир, просперитет и благостање, а Додику много успеха у раду.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је данас честитао грађанима Дан РС и позвао их на солидарност и братску љубав према Србима из јужне српске покрајине јер је то "залог за веће народно јединство".

Ђурић је, после полагања венца на споменик 12 беба у Бањалуци, изјавио да је Дан Републике Српске у срцу свих грађана Србије јер подсећа на дугу борбу за њено стварање.

Ипак, додао је Ђуриђ, то је и опомена да се сетимо потребе да будемо солидарни и са Србима с Косова и Метохије у тешким данима и годинама које они још пролазе.

"Потреба за солидарношћу и заједничким радом, не само кроз помоћ институција, већ и кроз онај топли људски додир нашим људима који су преостали на Косову и Метохији, неопходан је залог за наше укупно веће народно јединство", рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ је подсетио на речи патријарха Павла који је, како је рекао, на питање када ће нам бити боље, одговорио да ће то бити када будемо бољи људи.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи