Бадњак окупио вернике широм БиХ

Широм Босне и Херцеговине вечерас су православни верници освештали и запалили бадњак испред цркава и на трговима и тиме обележили Бадње вече и најавили долазак најрадоснијег хришћанског празника, Божића.

Велики број верника окупио се вечерас у Старој православној цркви на Башчаршији, у Сарајеву како би обележили Бадње вече. Литургију је предводио сарајевски парох Вања Јовановић, након чега је уследило традиционално паљење бадњака, у чему су помогли бројни верници, преноси Фонет.

У овој старој цркви вечерас ће бити одржана и поноћна литургија, док ће јутарњу Божићну литургију у Саборној цркви служити епископ Захумско-херцеговачки и приморски владика Григорије.

Православни верници у Тузли запалили су бадњак испред Цркве успења Пресвете Богородице, а свету службу предводио је тузлански протојереј Милан Топић. Божићна литургија биће служена у истом храму.

Вечерњој служби у Цркви рођења Пресвете Богородице у Зеници, присуствовао је велики број верника који су паљењем бадњака и присуству вечерњој служби обележили Бадње вече. Службу је предводио јереј Бојан Глишић.

Неколико стотина грађана Бијељине присуствовало је приношењу бадњака, које је на тргу у овом граду освештао владика зворничко-тузлански Хризостом.

Традиционално, и ове године налагање бадњака у Дервенти обавио је начелник општине Милорад Симић, који је рекао да то чини 10. пут и да је радостан што се одазвао велики број верника. Вечерњем богослужењу и паљењу бадњака на Тргу православља, испред храма, присуствовао је велики број верника.

Велики број православних верника присуствовало је налагању бадњака испред храмова Светог Николе и Светог Саве у Фочи, преноси Фена.

У Храму Христа Спаситеља у Бањалуци вечерње богослужење служио је епископ бањалучки Јефрем, а богослужењу је присуствовао велики број верника.

Владика Јефрем је поручио да је тајна овог празника велика и да само верски просвећени могу да схвате значај догађаја који он најављује, а то је долазак Месије, пренела је РТРС.

Он је подсетио на речи божићног поздрава које говоре о миру, али којег данас у свету нема довољно.

Богослужењу је присуствовао и председник Републике Српске Милорад Додик који је пожелео православним верницима да сутрашњи најрадоснији хришћански празник Божић прославе у миру, срећи и спокојству, и са породицама на окупу.

"У том уверењу, вечерас шаљем поруку љубави свим људима у Републици Српској, како онима који славе Божић, тако и онима који славе неке друге верске празнике, и свима желим мир, срећу и спокојство", рекао је Додик, преноси РТРС.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи