Шулц: Грчка ће остати у еврозони

Председник Европског парламента Мартин Шулц изјавио је за немачку телевизију ЗДФ да је убеђен да су гласине о изласку Грчке из еврозоне "спекулације" и да верује да ће она задржати заједничку европску валуту.

"Грчка је чланица еврозоне и верујем да ће у њој остати", рекао је Мартин Шулц и додао да верује да ће се лидер крајње левице Алексис Ципрас, који је фаворит на предстојећим ванредним парламентарним изборима, придржавати преузетих међународних обавеза ако дође на власт, преноси Танјуг.

Шулц је рекао да не верује да ће Ципрас испунити предизборно обећање да ће Грчка одустати од спровођења програма штедње, што је подстакло спекулације да би могла бити приморана да се врати на драхму како би репрограмирала државни дуг.

"Сви се понашају као да је Ципрас већ добио изборе, али хајде да сачекамо 25. јануар", рекао је председник ЕП и додао да упркос анкетама није убеђен да ће Ципрасова странка Сириза моћи да самостално формира владу.

"Он неће владати сам, а не видим како би могао да добије подршку коалиционих партнера за радикалне потезе које обећава у кампањи", изјавио је Шулц у Берлину.

Ципрас, који по истраживањима јавног мнења има убедљиву подршку грчких гласача, обећао је да ће престати да отплаћује нагомилани спољни дуг и да спроводи строге мере које су наметнуле ЕУ, Европска централна банка и ММФ.

Грчка би у том случају могла да остане без пакета финансијске помоћи из поменутих институција, што би водило ка банкроту и изласку из еврозоне.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи