Протест новинара у Сарајеву

Удружење новинара Босне и Херцеговине организовало је у Сарајеву протестно окупљање, са кога је надлежнима упућен позив да нападе на новинаре дефинишу као кривична дела и да их као такве и процесуирају.

Конференција за новинаре и окупљање новинара организовано је у знак протеста против учесталих кршења медијских слободна и угрожавања сигурности новинара у БиХ, као и због укључености јавних службеника и високопозиционираних политичара у нападе на новинаре који, најчешће, пролазе без икаквих реакција полицијских и правосудних институција, наводи Фена, преноси Танјуг.

Како је на скупу речено, протестна окупљања новинара, која су почела јуче у Бањалуци и настављена у Сарајеву и другим градовима, најава су 2015. као "године борбе за слободу медија и права новинара у БиХ", током које ће се покренути оштрији јавни притисци и правни поступци против одговорних за (не)предузимање ефикаснијих мера заштите слободе изражавања.

Истакнуто је да су физички напади на новинаре, одузимање и униšштавање њихове опреме кривична дела, а не прекршšаји како се најчешšће третирају.

Представници портала Klix.ba казали су да су упутили тужžбу против надлежних због недавног упада у њихове просторије и узимања вредне опреме.

Портал Klix.ba објавио је снимак разговора премијерке Републике Српске ŽЖељке Цвијановић и непознатих особа о наводној куповини гласова посланика у Народној скупштини РС-а.

Осим упада у просторије портала Klix.ba, од 2006. године забележено је 400 случајева кршења слободе изражавања и индивидуалних права новинара, од којих су неки физички напади на новинарске екипе БНТВ и ТВСА, судска забрана објављивања информација за ФТВ, ускраћивање акредитације новинарима БН телевизије за улазак у Палату председника РС-а и вербални напад на уреднике портала Тачно.нет.

Са скупа је упућен позив удружењима новинара у БиХ да се уједине у борби за своја права како би се натерали одговори да поштују постојеће законе и да се новинарима дозволи да раде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи