Читај ми!

Хрватски врх на божићном пријему

Хрватски државни врх присуствовао је божићном пријему Српског народног већа и уз традиционални поздрав "Мир Божји, Христос се роди" честитао православним верницима Божић.

Председник Хрватске Иво Јосиповић рекао је да без српске заједнице хрватска култура, наука и историја не би биле оно што јесу и поручио да је одговорност већинског народа да стане у заштиту мањинских права, јавља Бета.

"Данас сведочимо да неки на наш брод стављају највећи терет – мржњу. Зато ми који смо у политици имамо обавезу да чувамо Хрватску од мржње и нетолеранције", истакао је Јосиповић, чији је говор, који је почео поздравом "Мир Божји, Христос се роди", испраћен дугим аплаузом.

Премијер Зоран Милановић рекао је да ће се као председник Владе и шеф Социјалдемократске партије увек залагати за правду, једнакост, слободу и права националних мањина.

"Вредности за које живим и за које ћу се борити док сам политичар jeсу правда, једнакост, слобода и права националних мањина, у једној држави која је сада тек на ногама и која ће изаћи из кризе", нагласио је Милановић.

Председник Сабора Јосип Леко рекао је да је у односима Срба и Хрвата било турбуленција, али и позвао све да граде заједничку будућност.

Председник Српског народног већа Милорад Пуповац оценио је да су, уз тешку економску ситуацију, у прошлој години порасле мржња и нетолеранција.

"Уздамо се у то да ће избори који су пред нама донети део олакшања и да ће свако од нас направити најбољи могући избор којим ћемо се ослободити онога што нам не треба – буке, беса, мржње", рекао је Пуповац.

Истакао је да се треба угледати на кипара Војина Бакића чија су браћа убијена у усташком логору Јадовно, али је он живео ослобођен од мржње и стварао заједничку будућност.

Присутнима се обратио и митрополит загребачко-љубљански Порфирије који је рекао да је срећан што међу младима "постоји позитиван импулс који не познаје баријере, али и тужан јер се то добро врло лако може извитоперити у свој антипод и постати камен спотицања".

"Због тога је потребно пронаћи позицију у којој ћемо једни другима бити довољно близу, али истовремено довољно далеко да одржимо ниво пристојности", додао је митрополит.

На скупу је био и председник Председништва БиХ Младен Иванић, као и представници Града Загреба и дипломатског кора.

СНВ је традиционано доделио и неколико награда, међу којима награду за хуманизам активисти Јовици Бркићу и награду за допринос афирмацији антифашизма режисеру и интенданту Хрватског народног казалишта у Ријеци Оливеру Фрљићу.

Ове године, међутим, није додељена награда "Светозар Прибићевић" за унапређење хрватско-српских односа, јер је оцењено да су ти односи у прошлој години назадовали.

Државни врх Хрватске присуствоваће вечерас богослужењу у загребачком Храму Преображења Господњег.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи