Црногорска опозиција тражи смену министра просвете

Директор цетињске Гимназије смењен због става Министарства просвете да се не сме јавно појављивати у друштву митрополита Амфилохија, тврди црногорска опозиција. Ђаци из протеста не иду у школу од почетка године, опозиција тражи смену министра.

Више опозиционих странака у Црној Гори затражило је хитну смену министра просвете Сретена Шкулетића због "става Министарства да Миомир Ђуришић не може бити директор цетињске Гимназије, зато што се јавно појављивао са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем".

Народна странка је у саопштењу питала "да ли је могуће да се у земљи која је аплицирала за чланство у ЕУ класичним параполицијским начинима може елиминисати човек због својих верских уверења?"

Председник Либералне партије Андрија Поповић је оценио да је Ђуришић добро обављао дужност директора цетињске Гимназије и да је то једино важно, а не с ким се приватно виђа.

Градоначелник Цетиња Милован Јанковић изјавио је да је од Министарства просвете добио сугестију "да не би требало да подржава бившег директора цетињске гимназије Миомира Ђуришића, зато што је он често виђан у друштву митрополита Амфилохија".

Помоћник црногорског министра просвете Марко Јокић негирао је наводе градоначелника Јанковића, наводећи да је реч о кулоарским причама.

Ђаци бојкотују наставу

Ђаци цетињске Гимназије не похађају наставу од почетка школске године јер траже да се на функцију директора врати Миомир Ђуришић.

На седници Школског одбора 1. јула Ђуришић је поново изабран за директора. Представник Министарства је тада гласао против његовог избора, а Ђуришићев противкандидат Орхан Грбовић је уложио приговор.

У међувремену је, како је образложено, због процедуралних разлога распуштен Школски одбор и формиран нови, у коме су углавном чланови или симпатизери ДПС-а, како јавља агенција Бета.

За вршиоца дужности директора Гимназије на Цетињу била је изабрана Рада Перишић, али је она у понедељак поднела оставку.

Ђуришић има подршку већине ученика и професора, као и већине грађана Цетиња који данима протестују.

Ученици од почетка године уз подршку професора држе јавне часове на којима, уз одломке говора из Волтерових, Хегелових дела, причају о демократији, изборном законодавству.

Ученици се за сада не обазиру на упозорења Министарства да би могли бити избачени из школе јер већ одавно сви имају по 25 неоправданих часова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи