Додик: Уставне промене нису приоритет

Уставне промене БиХ нису приоритет нити услов за европске интеграције и затварање Канцеларије високог представника, рекао премијер Републике Српске Милорад Додик. Грађани РС треба на референдуму да се изјасне о уласку у НАТО, тврди Додик.

Премијер Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је да уставне промене у Босни и Херцеговини нису приоритет, јер оне нису услов за европске интеграције и затварање Канцеларије високог представника.

"Одлука о томе да ли ће се учествовати у уставним променама, може искључиво донети парламент Републике Српске", рекао је Додик после разговора са председницима Демократског народног савеза Марком Павићем и Социјалистичке партије РС Петром Ђокићем.

Додик је навео да треба реафирмисати позицију Републике Српске, као стране која је потписала Дејтонски споразум, па тиме и Анекс ИВ, који је Устав БиХ.

"Годинама је намерно игнорисано да је Република Српска страна потписница Дејтонског споразума и да зато имамо право на све информације и извештаје високог представника о томе како се реализују анекси", рекао је Додик новинарима.

Премијер је поновио да ће РС 2011. године самостално извршити попис становништва, ако на нивоу Босне и херцеговине не буде могуће донети закон о попису становништва. Српски представници у парламенту БиХ инсистирају да приликом пописа буде и изјашњавање грађана о националности, вери и језику којим говоре.

"Неки су нам рекли да то није оно што жели Европа, али ми желимо да извршимо попис и у томе нас нико не може спречити. Онај ко мисли да то нису релевантни подаци нека их не користи, а онај ко мисли да су релевантни нека их користи", навео је Додик.

Референдум о уласку у НАТО

Премијер РС је поновио да грађани тог ентитета на референдуму треба да се изјасне да ли су за улазак Босне и Херцеговине у НАТО.

"У свим европским земљама претходила је одлука и референдум о том статусу, те не видим зашто би било проблематично да то урадимо и овде. Ми не видимо могућност да се спроведе јединствен референдум на нивоу БиХ", навео је премијер РС.

Додик сматра да треба организовати одвојене референдуме у оба ентитета и на бази резултата тих изјашњавања дефинисати заједнички став органа Босне и Херцеговине.

Коментаришући изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка да треба укинути трочлано Председништво БиХ и увести функцију председника и два потпредседника БиХ који би се ротирали, Додик је рекао да о томе "одлучује РС, а не Инцко".

"Ми ћемо одлучити. Ми смо против тога и остаће Председништво БиХ и то не може да се мења", поручио је Додик.

Премијер РС је оптужио поједине међународне представнике у БиХ да "мешетаре", поручујући да он "није ничија дадиља да им испуњава жеље".

Додик је навео да се путем појединих медија, првенствено оних из Федерације БиХ, "шири прича о криминализацији" актуелне власти у РС, како би се на следећим изборима довела нова политичка структура.

"Планирамо да донесемо закон о информисању сличан оном у Србији", закључио је Додик.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи