Кардинал Бозанић у Јасеновцу

Кардинал Јосип Бозанић ће први пут посетити спомен подручје некадашњег концентрацијоног логора Јасеновац и Стару Градишку. Посета је најављена за следећи четвртак, 24. септембра.

Загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић посетиће идуће седмице Јасеновац и Стару Градишку, места у којима су били бивши усташки логори смрти.

Уред за односе с јавношћу Загребачке надбискупије проследио је медијима информацију Надбискупског духовног стола да ће на нивоу надбискупије 24. септембра бити организовано свештеничко ходочашће "у коме ће посебно место имати светли ликови свештеника који су својом жртвом и сведочанством верности Христу и Цркви кроз разне недаће у даљој и ближој прошлости остали истинско надахнуће новим нараштајима".

Осим кардинала Бозанића у Јасеновац и Стару Градишку ићи ће и помоћни бискупи и свештеници Загребачке надбискупије.

Након посете Старе Градишке, некадашњег места страдања, али и и Јасеновца у коме ће обићи жупну цркву и меморијално подручје концлогора, Бозанић ће боравити и у Петрињи где ће служити литургију у новој цркви.

Бискупи и надбискупи католичке цркве до недавно избегавали су да посете некадашњи јасеновачки комплекс логора у коме је била и Стара Градишка и у коме је, по службеним проценама у Хрватској, побијено између 80 и 100.000 људи, од којих је преко 76 хиљада идентификовано именом и презименом. Помињу се и много веће бројке.

У априлу Јасеновац су службено посетили садашњи председник Хрватске бискупске конференције ђаковачки и сремски надбискуп и митрополит Марин Сракић, пожешки бискуп Антун Шкворчевић, сремски бискуп Ђуро Гашпаровић и помоћни бискуп ђаковачки Ђуро Хранић. Тада је Сракић нагласио да је Јасеновац заправо "љага за хрватски народ".

Католичка црква је своје бискупе масовно слала у аустријску варошицу Блајбург где се сваког маја одржава комеморација припадницима квислиншких формација побијених на крају Другог светског рата, како у борбама које су трајале до 15. маја 1945, тако и услед осветничких ликвидација од стране партизана.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи