Ухапшени бивши припадници Армије БиХ

У Босни ухапшена четири бивша припадника Армије БиХ, оптужена да су у рату деведесетих година убили 23 Хрвата у селу Трусина, 50 километара јужно од Сарајева. Полиција претресла и стан Сефера Халиловића.

На локацијама у Сарајеву, Мостару, Бихаћу и Коњицу у великој акцији коју спроводе специјалци Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) по налогу Тужилаштва БиХ ухваћени Неџад Хоџић, Менсур Мемић, Џевад Салчин и Сенад Хакаловић. 

Незванично се сазнаје да се ради о прикупљању информација у вези са злочинима на подручју Трусине, које се налази у општини Коњиц.  Предати су Тужилаштву БиХ, које ће их испитати у својству осумњичених, а након тога ће се одлучити о подношењу предлога о одређивању притвора.

Припадници СИПА уз асистенцију полиције спроводе акцију и на неколико локација у селима Бутуровић поље и Трусина код Коњица. Траже се важни документи и ратна архива везани за злочин у Трусини.

Међу претресеним објектима је и стан бившег генерала Армије БиХ Сефера Халиловића а садашњег посланика у парламенту БиХ.  Халиловић није међу ухваћеним.

Страдање Хрвата из Трусина

Страдавање Хрвата коњичког села Трусине, које је удаљено око 30 км од Коњица, догодило се 16. априла 1993. Према попису становништва из 1991. у селу је живело 309 особа: 155 Хрвата, 152 Муслимана и 2 Југославена.

Наводно су тог јутра припадници снага Армије БиХ који су били под вођством Зулфикара Али Шпаге званог "Зука", Хасана Хакаловића и Сејде Падаловића, напали Хрвате у Трусинама.

Након минобацачке ватре, у село су ушли наоружани припадници Армије БиХ и побили 23 Хрвата (16 цивила, 6 припадника ХВО-а и једног припадника МУП-а).

Сутрадан су преживеле мештане протерали у село Костајницу, недалеко од Трусине. Следећих неколико дана припадници Армије БиХ и локални Бошњаци сву су имовину убијених и протераних Хрвата опљачкали или запалили.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи