Читај ми!

Условни позив Црној Гори за НАТО?

Иако је извесно да неће добити формалну позивницу за чланство у Северноатлантском савезу, Црна Гора би се на септембарском самиту лидера НАТО могла надати некој врсти условног позива, сазнају подгоричке "Вијести".

Овакав исход, како сада ствари стоје, подразумевао би да лидери 28 чланица НАТО у Велсу похвале Црну Гору за досадашњи учинак, али и затраже да уложи додатне напоре и оствари конкретне резултате у областима владавине права и реформи безбедносног сектора, како би у неком ороченом периоду, или када испуни услове, била позвана да се придружи, преноси Танјуг.

Доношење одлуке о испуњености тих услова шефови држава и влада чланица могли би оставити својим министрима спољних послова или чак амбасадорима.

Дипломатски извори рекли су Вијестима да је ово једна од компромисних варијанти решења питања ширења НАТО у новонасталој ситуацији након украјинске кризе и погоршања односа са Русијом, о чему се последњих седмица интензивно разговара у круговима НАТО.

НАТО је слично поступио када је 2008. у Букурешту одлучио да ће Македонија добити формални позив чим реши спор са Грчком око имена државе.

Два дипломатска извора Вијести рекла су да шефови дипломатија чланица НАТО на састанку 25. јуна у Бриселу неће ставити проширење на дневни ред својих шефова за септембар, јер је ситуација "сложена", првенствено због дешавања у Украјини.

"Ситуација је прилично сложена и тешко је било шта рећи са сигурношчу, али је интенција да се питање Црне Горе постави непосредно пред самит. У сваком случају, ако добијете услован позив, порука ће бити јасна - реформе у владавини права и безбедносном сектору не могу остати само на папиру, ако желите да вам се касније, на нивоу министара или евентуално амбасадора чланица НАТО, одлучи да добијете позивницу за чланство пре следећег самита", рекао је један извор.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен је приликом посете Подгорици 21. и 22 . маја поручио да су јачање владавине права и реформа безбедносног сектора приоритети Црне Горе на путу ка чланству.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи