Читај ми!

РС не пристаје на политизацију Великог рата

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да нико из Републике Српске неће присуствовати обележавању 100 година од почетка Првог светског рата које организују власти у Сарајеву, јер је реч о "политизацији тог догађаја".

Обележавање 100 година од Сарајевског атентата, који је Гаврило Принцип извршио над аустроугарским престолонаследником Францом Фердинандом, организују локалне структуре власти и оно нема подршку у целој БиХ, рекао је Додик, преноси Танјуг.

"Немам намеру да долазим у Сарајево испред табле на којој пише да је атентат извршио српски агресор", рекао је председник РС и напоменуо да су уклоњене и стопе Гаврила Принципа са места атентата.

"Уколико је некоме стало да још једном БиХ представи на погрешан начин, нека организује обележавање 100 година од почетка Првог светског рата у Сарајеву", поручио је Додик, а преносе медији у БиХ.

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић јуче је показао неразумевање за став председника Србије Томислава Николића, који је такође изјавио да неће ићи у Сарајево на обележавање 100 година од почетка Првог светског рата.

Председник Србије рекао је да неће ићи на обележавање, јер не може да иде тамо где ће неко да оптужи његов народ.

Николић је, гостујући на РТС-у, објаснио да је надлежност за организацију обележавања пренесена на град Сарајево, који жели свечаност да одржи у згради на којој пише да су на том месту српски злочинци убијали, поручивши и да "тако не можемо да се миримо".

Подсетио је и да је српски члан Председништва БиХ Небојша Радмановић одлучио да не оде у Сарајево и да је о томе обавестио и ЕУ.

Радмановић је прошле недеље обавестио и председника Аустрије Хајнца Фишера да он, као ни други представници РС, неће присуствовати концерту Бечке филхармоније у Сарајеву, 28. јуна, који се организује у оквиру обележавања сто година од почетка Првог светског рата.

Објаснио је да је организацију обележавања јубилеја у потпуности преузела Управа Града Сарајева, која је ту манифестацију ставила у контекст грађанског рата у БиХ 90-тих година, и занемарила основне идеје помирења, дијалога, разумевања, као и сећања на све претрпљене губитке.

Тиме је отворен простор новим политичким сукобима и дневнополитичким злоупотребама планираних манифестација и посета високих функционера Сарајеву и БиХ, написао је Радмановић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару