Геј парада у Сплиту

Око 300 грађана учествовало је данас на четвртој Паради поноса у Сплиту, која је прошла без инцидената, а обезбеђивало је чак 600 полицајаца.

Поворка у којој је било мање учесника него ранијих година прошла је централним градским улицама, које су, према извештајима локалних медија, биле готово празне, преноси Бета.

За разлику од ранијих година, овогодишњој паради нису присуствовали хрватски министри нити градоначелник Сплита Иво Балдасар, који је био у Загребу на седници Главног одбора Социјалдемократске партије.

Подршку учесницима параде својим доласком дао је заменик сплитског градоначелника Горан Ковачевић који је изјавио да се овогодишња парада одржава "у сасвим нормалним цивилизацијским околностима".

"Ту сам да бих се придружио борби за људска права и укидања свих облика дискриминације и развој толеранције у друштву", рекао је Ковачевић новинарима.

На Сплит прајду присуствовао је и саветник председника Владе Црне Горе за људска права и заштиту од дискриминације Јован Којичић.

И овогодишња парада, у организацији удружења Ришпет, одржана је под слоганом "Потпуна равноправност". Председник тог сплитског удружења Љубомир Матељан поручио је да људска права не могу да буду на чекању и критиковао што нико од чланова Владе није био присутан.

Учесници сплитске параде носили су транспаренте на којима је, међу осталим, писало: "Мржња није породична вредност", "Не компромису с људским правима", "Мама због кога си ме се одрекла" и "У свима куца срце које воли". На Народном тргу подигнута је застава дугиних боја.

Полиција је јуче привела и кривично пријавила 19-годишњака због сумње да је на друштвеној мрежи упутио претње из мржње члану удружења Ришпет.

Прву геј параду у Сплиту пре три године обележило је насиље. Тада је око 200 учесника поворке на риви дочекало камење, флаше, а бачен је и сузавац. Повређено је више учесника скупа.

Затим су две године заредом параде прошле без инцидената, али у сенци изузетно јаких мера безбедности.

Идуће суботе геј парада одржава се и у Загребу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару