Братушек: Најбоље да избори буду пре лета

Словеначка премијерка Аленка Братушек изјавила је после састанка с коалиционим партнерима да ће у понедељак 5. маја поднети оставку како би створила услове за превремене парламентарне изборе у јуну.

Сви смо се сложили да је за Словенију најбоље ако што пре будемо имали превремене изборе, и зато ћу у понедељак обавестити председника парламента о својој оставци, рекла је Аленка Братушек новинарима, преноси Танјуг.

Избори би могли бити одржани већ 22. јуна, али, како је додала "то више није у рукама премијера", пренео је АФП.

"Заједно смо дошли до закључка да би за Словенију било најбоље да превремени избори буду што пре, дакле још пре лета", рекла је Братушек после састанка с председником Социјалних демократа (СД) Игором Лукшичем, председником Демократске странке пензионера (ДЕСУС) Карлом Ерјавецом и председником Грађанске листе (ДЛ) Грегором Вирантом.

Како су јавили словеначки медији, Братушек је додала да политичка ситуација није разлог "за панику" јер је њена влада стабилизиовала јавне финансије, а и оцена привредних прогноза до краја године боља је од ранијих.

"И постигнути резултати и прогнозе показују да је Словенија на путу успеха", додала је.

На питање какав ће бити даље њен лични пут, Братушек је рекла да то зависи од ње и посланика који је подржавају након што је лидерску позицију у странци Позитивна Словенија (ПС) морала на унутарстраначким изборима препустити љубљанском градоначелнику Зорану Јанковићу.

Игор Лукшич подржао је одлуку Братушек о оставци, рекавши да је она у садашњим околностима најпримеренија.

"Актуална влада Словенију оставља у битно бољем стању него што је то учинила претходна. Реч је о промишљеној одлуци која је донета након што је главни задатак нове владе у овој години довршен, рекао је Лукшич. 

Када Братушек у понедељак објави оставку председнику Боруту Пахору и председнику парламента Јанку Веберу то ће практично значити пад словеначке владе која ће, међуитм, остати у техничком мандату до избора нове.

И док већина странака прижељкује превремене изборе, највећа опозициона партија Словеначка демократска странка (СДС) Јанеза Јанше изражава одређене резерве.

СДС би, наиме, волела да ванредни избори буду расписани, али не пре лета с обзиром на то да је њему прошле седмице потврђена двогодишња затворска казна због учешћа у корупцији у случају финске фирме Патриа приликом куповине оклопних возила, што га је коштало премијерске функције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару