Македонија, опозиција враћа мандате

Опозициони Социјалдемократи савез Македоније одлучио да врати мандате и не призна резултате прошлонедељних парламентарних избора у Македонији. Правници не очекују политичку кризу због тога.

Централни одбор опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) донео је одлуку да не призна резултате превремених парламентарних избора, одржаних 27. априла и да врати освојена 34 посланичка мандата, објавили су медији у Скопљу, које преноси Бета.

Централни одбор СДСМ донео је ову одлуку јутрос око 04.00, до колико је трајала седница која је почела у среду у поподневним сатима и тиме је потврђена одлука коју је раније донео Извршни одбор те странке.

СДСМ је на превременим парламентарним изборима освојио 34 од укупно 123 посланичких мандата у македонском Собрању, али је лидер СДСМ Зоран Заев одмах након што су изборна места затворена, пре него што је почело бројање гласова, изјавио да опозиција изборе неће признати.

У коалицији са СДСМ, на заједничкој листи, на парламентарним изборима учествовало је девет странака.

Највећи број посланичких мандата, према званичним резултатима Државне изборне комисије (ДИК) освојила је коалиција око ВМРО-ДПМНЕ, у којој се налазе 24 странке, која ће у наредном сазиву парламета имати 61 посланички мандат, а која је и у претходном сазиву македонског парламента била основ владајуће већине.

Демократска унија за интеграције (ДУИ) која окупља етничке Албанце имаће 19, а Демократска партија Албанаца (ДПА) седам посланика, док ће по једног посланика имати коалиција Гром и Национални демократски препород.

Иако је из врха СДСМ цео изборни процеш на парламентарним изборима у Македонији био оцењен као "криминалан", та партија није поднела ни један приговор ДИК, уз образложење да изборе свакако неће признати.

Устав Македоније не даје прецизан одговор на ситуацију у којој ће се наћи македонски парламент, који по Уставу мора да се конституише 20 дана након избора, уколико 34 посланика не прихвате мандате.

Стручњаци за Уставно право у Македонији углавном наводе да то што 34 посланика неће прихватити мандате у Собрању неће изазвати парламентарну кризу, односно неће утицати на легалност његовог конституисања, с обзиром на то да постоји двотрећинска већина посланика који су за конституисање.

Македонски Устав такође предвиђа да уколико првих 34 посланика који су на листи СДСМ одбију посланичке мандате, мандати буду понуђени следећима на листи, па уколико и они одбију следећим, што је процеш који уз предвиђене рокове може да потраје више месеци.

Према македонском Уставу председник републике је дужан да у року од десет дана након конституисања парламента повери мандат за формирање Владе, што је најкасније до 27. маја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару