Читај ми!

Сарајево, откривен споменик Јовану Павлу II

Споменик папи Јовану Павлу II, поводом његове мировне мисије у БиХ, откривен је испред сарајевске Катедрале Срца Исусова, пред великим бројем грађана и званица.

Споменик папи подигнут је на иницијативу Хрватског културног друштва "Напредак" и Врхбосанске надбискупије, покренуту још 2007, с циљем да буде посвећен не само католицима, већ свим људима добре воље у БиХ.

Споменик папи висок је три метра са 12 кубних метара и направљен од легуре алуминујима. Аутор је млади академски вајар из Загреба, Хрвоје Урумовић, рођен у Сарајеву.

Откривању споменика претходила је миса коју је служио надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић који је у пуној Катедрали поздравио госте и високе званице, међу којима и представника из Ватикана, преноси Бета.

Пуљић је нагласио да је данашња миса посебна јер је један од њених повода и проглашење папе Јована Павла II светим.

Церемонији откривања споменика присуствовали су председавајући Већа министара БиХ Вјекослав Беванда, допредседавајући Дома народа БиХ и председник ХДЗ БиХ Драган Човић, председник Федерације БиХ Живко Будимир, градоначелник Загреба Милан Бандић, члан Председништва БиХ Жељко Комшић и председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Бакир Изетбеговић присећајући се папине поруке упућене грађанима БиХ, оценио је у говору да је папа био један од највећих хуманиста свог времена и да је много учинио за грађање БиХ током рата, позивао на окончање сукоба.

Председавајући Већа министара БиХ Вјекослав Беванда и председник ХКД Напредак Фрањо Топић су у говорима нагласили да ће Јован Павле II и даље симболично, кроз споменик, бити с Босном и Херцеговином, уз љубав према сваком.

Папа Јован Павле II два пута је посетио БиХ: Сарајево 12. и 13. априла 1997. године и Бањалуку 22. јуна 2003. године.

О БиХ је говорио чак 263 пута, а признао је Босну и Херцеговину месец дана након референдума о независности 1992. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару