Читај ми!

Македонија, посматрачи задовољни изборима

По оцени ОЕБС-а, САД и ЕУ избори у Мекедонији протекли регуларно и професионално. Постоји, међутим, бојазан да би се конституисање парламента могло искомпликовати јер опозициона СДСМ прети неучешћем у парламенту, а албанска ДУИ дестабилизацијом земље.

Македонски парламентарни и председнички избори су међу реткима за које ОЕБС није навео да су протекли "фер и демократски", како је уобичајено.

На македонским изборима у недељу владајућа ВМРО-ДПМНЕ је освојила двоструку победу, подсећа Танјуг.

Та странка актуелног премијера Николе Груеског освојила је огромну већину од 61 мандата у парламенту, а њихов председнички кандидат Ђорђе Иванов убедљиво је победио противкандидата из опозиционе СДСМ Стеву Пендаровског.

Портпарол СДСМ-а Метар Шилегов је за Нова ТВ образложио синоћњу одлуку те странке да не прихватају изборни резултат, али је додао и да више неће подносити приговоре надлежној комисији.

Шилегов је, наиме, подсетио да је та партија током изборног процеса и кампање надлежнима и тужилаштву поднела укупно 170 пријава на нерегуларности од којих неке, како тврди, нису ни разматране.

"Зато ова партија не види ни један разлог због којег би подносила пријаве ДИК-у у условима у којима институције тренутно функционишу", рекао је Шилегов.

Рекао је и да је Извршни одбор странке синоћ одлучио да без обзира на 34 освојена посланичка мандата и даље остају отворене све опције - маргинализација, самоизолација, или институционално деловање.

И лидер албанске партије Демократског уједињења за интеграцију (ДУИ) Али Ахмети прети изазивањем нестабилности у земљи, уколико његова партија, која је освојила 19 мандата не буде део нове власти, објавио је македонски портал Time.mk.

У интервјуу за косовски дневни лист Нова ера Ахмети је саопштио да ће као највећи албански блок преговарати са ВМРО-ДПМНЕ о уласку у владу.

Коментаришући информације да је лидер такође албанске ДПА Мендух Тачи већ преговарао о учешћу у влади, Ахмети је упозорио да "таква влада не може да прође, те да би то изазвало нестабилност у Македонији".

Професионални избори у Македонији

Избори у Македонији су одржани регуларно и професионално уз одређене техничке неправилности, изјавила је Џен Псаки, портпаролка америчког Стејт департмента, пренела је македонска новинска агенција МИА.

Паралелно са објављивањем саопштења САД-а и америчке амбасаде у Македонији и Европске уније у Македонији, Псакијева је да Стејт департмент "наставља да прати све фазе изборног процеса, укључујући и поступање по евентуалним постизборним приговорима и жалбама".

"Подсећамо оне који ће формирати владу после избора да обрате пажњу на остале неједнакости у прешироком изборном процесу који су наведени у извештају ОЕБС-а", рекла је Псаки.

Ипак, албанске партије ДУИ, ДПА и ГРОМ, која је освојила само један мандат, поднели су приговоре на регуларност недељних избора.

Државној изборној комисији (ДИК) је до сада стигло 12 приговора на изборни процес на председничким и парламентарним изборима.

ДУИ је поднела два приговора, партија ГРОМ четири, ДПА шест, саопштила је за агенцију МИА портпарол ДИК Биљана Јовановска.

Очекује се да ће ДИК по тим приговорима одлучивати до краја дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару