Читај ми!

Повратак Јанковића увод у политичку кризу?

На конгресу владајуће Позитивне Словеније Зоран Јанковић поново је изабран за председника те партије, што, према оцени, аналитичара води расписивању ванредних парламентарних избора.

Најутицајнијој владајућој Позитивној Словенији прети расцеп и пре него што актуелна премијерка Аленка Братушек објави своју оставку, пише љубљанско Дело.

Лист констатује да су за словеначку политичку кризу, која траје већ више од пет година, криви политичари који нису спремни да управљају државом.

Градоначелник Љубљане и некадашњи лидер Позитивне Словеније Зоран Јанковић улази у историју као шеф странке који никада није у потпуности разумео начин на који функционише државна политика и који је због тога уништио своју странку и владу, наводи лист.

Позитивна Словенија се, додаје лист, поделила у две мале групе које ће морати да се боре за своје место у гомили старих и нових левих и либералних странака.

У сваком случају, гледано из шире перспективе, судбина једне странке упркос томе што је највећа у парламенту није од пресудног знача, пише лист.

"Кључно питање је ко ће владати Словенијом наредних месеци и да ли ће политичка парализа неизбежно бацити земљу назад међу најтеже европске пацијенте", додаје Дело.

Братушекова, наводи љубљански дневник, има одговорност да што пре поднесе оставку, Јанковић не оклева са нереалним предлозима за новог привременог премијера, опозициони лидер Јанез Јанша не одлаже политичке активности, а мале странке страхују од лоших изборних резултата.

На конгресу странке у петак Јанковић је поново изабран за председника Позитивне Словеније, што, према оцени, аналитичара води расписивању ванредних парламентарних избора.

Јанковић је позвао Братушек да не одступа с места председнице коалиционе владе, окупљене око Позитивне Словеније, што је она најављивала ако је конгрес не подржи на месту председнице странке.

Он је нагласио да ће бити председник странке до идућег конгреса и позвао странку да, под његовим вођством, садашњој влади Братушек улије храброст да спроводи свој коалициони програм и програмске документе.

Поновни избор Јанковића увод је у политичку кризу која може резултирати распадом владе и расписивањем превремених избора, других у задње три године, оцењују словеначки медији.

Странка Грађанска листа министра унутрашњих послова Грегора Виранта, без које би владајућа коалиција изгубила већину у парламенту, објавила је одмах након конгреса да не види услове за наставак рада коалиционе владе и очекује да се одмах приступи разговорима о датуму превремених избора.

Због утицаја који би на владу могао имати Јанковић политичку перспективу останка у влади не виде ни коалициони партнери Социјални демократе ни Демократска странка пензионера, наводе словеначки медији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару