Читај ми!

Вуковар, протест младих из Хрватске и Србије

Група младих из Србије и Хрватске протестовала је у Вуковару због напада хрватских навијача на кафић, чији су власници вуковарски Срби.

Протест на Тргу Фрање Туђмана у Вуковару организовала је синоћ група младих из Хрватске и Србије, окупљених на тренингу прекограничне сарадње који организују Иницијатива младих за људска права из Загреба и Београда, преноси Танјуг.

Млади из осам пограничних општина (Суботица, Шид, Бачка Паланка, Апатин, Осијек, Вуковар, Пакрац и Славонски Брод) поручили су да се етнички мотивисаном насиљу мора стати на пут, саопштила је Иницијатива младих.

Група је носила транспаренте исписане латиничним и ћириличним писмом на којима је писало: "Вуковар мира", "Вуковар једнакости", "Вуковар слободе", "Вуковар љубави".

Истичу да насиље не може да буде решење никаквог проблема и да се употребом силе само додатно продубљује етничка дистанца између две заједнице.

Представник Иницијативе младих за људска права у Загребу Бојан Флиглер осудио је насиље и истакао важност промовисања другачијих вредности међу младима, вредности попут мира и толеранције.

Акција младих из општина у пограничним регионима Србије и Хрватске подстакнута је инцидентом који се јуче десио у једном кафићу у Вуковару.

У нападу навијача хрватских кошаркашких тимова који су се враћали из Београда са утакмица одиграних претходних дана између Црвене звезде и Цибоне, односно Партизана и Цедевите, повређено је више особа српске националности, наводи се у саопштењу.

Један од организатора акције Лео Тот из Вуковара каже да се овакви инциденти често дешавају у његовом граду, али да је данас имао потребу да реагује због тога што су чињенице о догађају погрешно пренете у медијима.

Представник Иницијативе младих за људска права из Београда Ђорђе Бојовић поручио је да млади из Србије морају да знају шта се током 90-их догодило у Вуковару, да посете Овчару и Болницу, да инсистирају на покретању питања одговорности Београда за тренутну ситуацију у Вуковару.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару