Читај ми!

Јосиповић отворио српски центар у Пули

Председник Хрватске Иво Јосиповић отворио је у Пули Српски културни центар. Хрватска жели да буде земља у којој ће свако бити у прилици да афирмише своју културу и традицију, али и да је истовремена спремна да пружи руку свим људима добре воље, па тако и пријатељима из Србије, рекао Јосиповић.

Хрватски председник је рекао да се ради о значајном простору за све представнике српске националне мањине у Пули и Истри, који говори о Истри као мултикултурној средини а о Хрватској као домовини која жели "да сви грађани, независно од вере и нације, уживају права и слободе, преноси Танјуг.

Српски културни центар, који је отворен синоћ, смештен је у згради у центру града, а у непосредној је близини Већа српске националне мањине.

"Културни центар је сам по себи место где се размењују идеје и креативност, добре поруке и добре вибрације. Стога сам сигуран да ће и Српски културни центар у Пули бити место где ће добре вибрације и пријатељства, заједнички живот те мир и сарадња наћи своје место", закључио је Иво Јосиповић, јавила је агенција Хина.

Изасланица председника Србије Јасмина Митровић Марић је рекла да овај центар мора постати отворено место за окупљање свих грађана Истарске жупаније, као и за туристе.

"Све се може затворити и отворити, али путеви културе никада не могу бити затворени, ту нема рампи ни препрека, ту нема царине, већ путујемо сви заједно", рекла је Митровић Марић додајући да управо у том разумевању и културном суживоту види идеју овог културног центра "где су сви добродошли".

Бројним гостима и званицима обратили су се и истарски жупан Валтер Флего те пулски градоначелник Борис Милетић који су истакнули да су "различитости највећа вредност овога краја".

У склопу свечаности отварања Српског културног центра у Пули отворена је изложба слика ауторке Лиљане Лазичић Путник из Пуле, Љиљане Симић из Ровиња, Елиде Станојевић из Лебана те Вишње Проле из Београда. У пригодном програму, у част великом српском књижевнику Милошу Црњанском, којем је посвећен овогодишњи Фестивал српске културе у Истри, изведен је одломак из монодраме "Милош Црњански у Темишвару".

Отварањем Српског културног центра у Пули почео је овогодишњи Фестивал српске културе у Истри који организирају Координација Срба у Истри, Клуб Срба Истарске жупаније и жупанијско Веће српске националне мањине. Као и сваке године досад, бројни културни програми обележиће овогодишњи фестивал у Пули, Ровињу, Фажани и Пероју.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару