Читај ми!

Наложено изручење Мустача

Служби за међународну полицијску сарадњу хрватског МУП-а, наложено је да Немачкој изручи бившег шефа југословенске тајне службе Здравка Мустача, објавио је Вараждински жупанијски суд.

Тај суд је саопштио да је примио одлуку Врховног суда којом су одбачене жалбе Мустача и тужилаштва на решење Вараждинског суда о његовом изручењу због оптужби за помагање и подстицање на убиство хрватског емигранта Стјепана Ђурековића, објавила је агенција Хина.

Одлуком Врховног суда одлука о изручењу Мустача постала је правоснажна.

У саопштењу суда се наводи и да надлежна тела хрватског МУП-а и СР Немачке морају да договоре начин, време и место предаје, а да је рок за то 10 дана од правоснажности решења, односно од 15. априла.

У међувремену, Мустачева адвокатица Лидија Хорват потврдила је да је упутила Европском суду за људска права у Стразбуру предлог за одређивање привремене мере ради обустављања, односно одлагања предаје Мустача по европском налогу за хапшење.

Она сматра да се код одлуке вараждинског суда о изручењу ради о тешким повредама европске конвенције, због чега очекује врло брзу одлуку Европског суда, али и напомиње да, без обзира на такве правне акције одбране, хрватска и немачка полиција могу поступати по правоснажној одлуци.

Нагласила је да нема информације када би се изручење могло догодити, али да то може бити било када у законском року од 10 дана, због чега и очекује брзи одговор Европског суда-

Најавила је и да ће Мустач прихватити све одлуке домаћих правосудних тела, ма какве оне биле. "Уколико не дође до одлагања Европског суда, наравно да ће се повиновати одлукама наших судова", казала је Хорват.

Жупанијски суд у Вараждину је пре двадесетак дана донео одлуку о изручењу Мустача Немачкој.

Претходно је суд у Великој Горици оценио да је наступила застарелост, на шта се жалила удовица Стјепана Ђурековића, Гизела, чију је жалбу усвојио Врховни суд. Али, због мањка судија у Великој Горици и на њихово тражење, случај је пресељен на Жупанијски суд у Вараждину.

Ванрасправно веће тог суда донело је одлуку о изручењу Мустача, оцењујући да није застарело кривично дело које је починио. На такву одлуку жалило се и Државно тужилаштво и одбрана, а обе жалбе Врховни суд је одбацио.

Немачко савезно државно тужилаштво је, након што је Хрватска примљена у чланство ЕУ, послало налог за хапшење бивших челника југославенске и хрватске тајне службе, Мустача и Јосипа Перковића, у вези са случајем организовања убиства Ђурековића, 1983. године у близини Минхена.

Перковић је 24. јануара ове године предат немачким властима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару