Читај ми!

Развој сточарства у Републици Српској

Месна индустрија Републике Српске била је базирана на великим прерађивачким капацитетима. Многи су угашени или раде са проблемима. Истовремено, заживели су мањи производни погони са новом модерном технологијом и разноврсном палетом меса и прерађевина.

Травнати брежуљци изнад Пала пружају идеалне услове за развој сточарства. Ненад Лучић одлучио се за овчарство. Сада има 30 грла. Овце редовно дају по два јагњета годишње. Већи део прода, а део користи за проширење стада и потрошњу у свом домаћинству.

Лучић каже да држи расе оваца Праменке, аутохтоне овце.

"То смо увек држали. Најлепше је месо од њих и вуна. До сада нисмо ништа добили од државе, ако би добили ми би ишли да проширимо стадо, проширимо објекте, да имамо више јагњади, више приноса", каже Лучић.

Овај део Републике Српске располаже и производно-прерађивачким капацитетима са заокруженим циклусом производње.

Директор "Панифлекса" Јован Пандуревић каже да захваљујући средствима владе, имају подстицај на свако грло које је утовљено и процент подстицаја готовог производа који је окренут ка извозу.

Сировине у оваквим системима стижу са сопствених фарми, а прерада се обавља у сопственим кланицама са уведеним Хачп стандардом. Додатне количине набављају се код фармера у окружењу.

Технолог Сања Бабић каже да се све анализе шаљу у екстерне лабараторије на контролу и свака шаржа је контролисана, како сировина тако и готовог производа.

"Поред екстерних лабараторија имамо и ветеринарског инспектора који прегледа сирово месо и првенствено се врши преглед на трихинелозу", каже Бабићева.

Сировине у овој месној индустрији резултат су укрштања три расе свиња, јоркшира, пијетрена и дурока. Крмаче у просеку прасе 16 прасади. Готови качени-сухомеснати производи, ферментисани и трајни сушени, на традиционалан начин углавном заврше на иностраном тржишту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару