Читај ми!

Додик: Русија не подстиче излазак РС из БиХ

Русија не подстиче излазак Републике Српске из БиХ, већ само тражи поштовање Дејтонског споразума, каже председник РС Милорад Додик. БиХ су рушили управо Педи Ешдаун и други који су били дебело плаћени од међународне заједнице да чувају Дејтон, навео је Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Русија не подстиче излазак Републике Српске из БиХ, већ да Москва само тражи поштовање Дејтонског споразума.

"Руска Федерација на БиХ и Републику Српску не врши никакав притисак, осим захтева да се поштује Дејтонски мировни споразум", рекао је Додик новинарима у Вишеграду.

Додик је тако прокоментарисао тврдњу британског посланика и бившег високог представника у БиХ Педија Ешдауна да Русија подстиче РС да се одвоји из БиХ и постане независна држава.

Ешдаун је јуче у расправи у Дому лордова британског парламента, где се говорило и о БиХ, рекао да се Русија директно меша у унутрашња питања БиХ и то "на начин који једино може утицати на подстицање сецесионистичких тенденција босанских Срба".

"С обзиром на крхкост БиХ, њену историју, зар то није покушај да се БиХ увуче у ширу украјинску кризу, што би био чин страшне неодговорности. Шта ће влада Велике Британије урадити да охрабри ЕУ да предузме снажније кораке у вези с тим?", питао је Ешдаун државног секретара за спољне послове Сајиду Варси.

Председник РС је данас поручио да су БиХ рушили "управо Ешдаун и други који су били дебело плаћени од међународне заједнице да чувају Дејтон". 

Поводом тога што Ешдаун идуће седмице долази у посету БиХ, поводом састанка делегација Парламентарне скупштине НАТО-а и Парламента БиХ, Додик је рекао да "то што Ешдаун најављује да ће поново доћи у Сарајево, мени личи на оно да се злочинац враћа на место злочина, јер он је учинио све да БиХ не функционише".

Додик је рекао да РС нема никакве сецесионистичке планове, али да има право да се бори за своју аутономију.

"Да ли ће Република Српска једног дана одлучити да напусти БиХ, то ће зависити од тренутка и политичке воље српског народа и неће бити мотивисано никаквим захтевима са стране", истакао је Додик.

Председник РС је навео да су "илузорне и све приче о 'Дејтону 2' или било каквом прекрајању БиХ".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару