Читај ми!

Санадеру девет година затвора

Бивши хрватски премијер Иво Санадер осуђен је на 9 година затвора због извлачења око 10 милиона евра из државних институција и фирми. Уколико првостепена пресуда буде потврђена мораће да врати 2 милиона евра. На затворске казне осуђене су још 3 особе, једна условно, а партија ХДЗ кажњена је са 3 и по милиона евра.

Друга пресуда бившем хрватском премијеру и прва политичкој партији у Хрватској. Санадер и ХДЗ осуђени су јер су новцем из државних институција и фирми пунили старначке и личне фондове - бивши премијер, према пресуди, сугерисао је фирмама да ангажују маркетиншку агенцију "Фими медија", по којој афера и носи назив, и тако извлачио новац.

Уколико буде потврђена првостепена пресуда, Санадер ће уз затворску казну морати да врати и укупно 15,27 милиона куна (око два милиона евра) за које је загребачки Жупанијски суд утврдио да је стекао на незаконит начин. У казну ће му бити урачунато време проведено у истражном затвору.

Адвокат Иве Санадера сматра да у овом случају стандарди суђења не само да нису задовољени, већ су, како каже, срозани.   

Поред Санадера, неправоснажном пресудом кривима су проглашени и бивши ХДЗ-ов ризничар Младен Баришић, страначка благајница Бранка Павошевић, власница "Фими медије" Невенка Јурак, као и бивши Санадеров портпарол Ратко Мачек.

Баришић је кажњен на јединствену затворску казну од три године, Павошевићева је добила годину и по дана "иза решетака", власница агенције "Фими медија" Јуракова осуђена је на две године затвора и одузимање 2,5 милиона куна имовинске користи, док је Мачек "зарадио" условну казну од годину дана уз рок искушења од четири године.

Хрватска демократска заједница кажњена је с пет милиона куна, а одузима им се и имовинска корист остварена кривичним делом у износу од 24,2 милиона куна, преноси Хина.

Пресуда представља велики ударац за ХДЗ. Хрватски медији наводе да је странка која је Хрватима обећавала бољи живот, од њих узела милионе. Из партије, међутим, поручују да је одговорност индивидуална.

"Никад, али никад нећемо прихавтити колективну одговорност, они који су починили казнена дела, појединци морају одговарати за та дела. Наших 200.000 чланова су поштени људи", каже председник ХДЗ-а Томислав Карамарко. 

"Фими медија" се укида као правна особа и одузима јој се 11 милиона куна имовинске користи остварене кривичним делом.

Незадовољни пресудом имају право жалбе Врховном суду.

Сви осим Санадера и Мачека у поступку у целости су признали "Ускокове" оптужбе да су из државних институција и фирми извукли 70-ак милиона куна (више од девет милиона евра) који су завршили у страначком "црном фонду" и приватним џеповима.

ХДЗ је на оптужбе одговарао да су незаконитости почињене без знања регуларних страначких тела, као и да би Санадер и остали због материјалне и репутацијске штете требало да врате 50 милиона куна.

Санадер, коме је ово друга пресуда за корупцију, и у овом поступку је тврдио је да је невина жртва политичког прогона.

Двогодишње суђење остаће запамћено по готово 200 сведока, међу којима је било и естрадних звезда, као и оштрим расправама судије и Санадера. Бивши хрватски премијер већ је осуђен на 10 година затвора због афере Хипо и примања мита од мађарске нафтне компаније МОЛ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару