Читај ми!

Сарајево, кад протести утихну

Од како је кренула криза у Украјини вести о протестима у Федерацији БиХ потпуно су нестале. Ипак, то не значи да су нестали проблеми у Федерацији.

До пре три седмице сви важнији европски и регионални медији и политичари били су заинтересовани за немире у Федерацији БиХ, а онда се десио Кијев.

Мајдан је потпуно истиснуо Башчаршију из разумљивих разлога - насиље у Украјини било је немерљиво веће, а затим је одмрзнут хладни рат. Мада о томе више не чујемо, Федерација БиХ не мирује. А ситуација је далеко од наивне.

"Такви социјални немири и тако дубоко незадовољство широких маса становништва у таквим земљама као што су Украјина и Федерација БиХ са једном познатом вишенационалном, вишеверском структуром одмах се пребацују на неки међунационални план и јачају и националистичке тенденције оних политичких снага које виде ту могућност постизања својих политичких циљева", каже Ватрослав Векарић, спољнополитички аналитичар.

Један од таквих стиже из Сребренице, где се поред испитивања приватизација тражи укидање Дејтонског споразума и накнада за породице погинулих у Поточарима.

Да ли су Кетрин Ештон, Вилијам Хејг, Зоран Милановић и српски политичари са разлогом били забринути када је Босна почела да таласа?

"Када је реч о Федерацији БиХ мислим да су сва страховања и реакције биле повезане за страховања од обнове етничких конфликата. Иако то може да буде парадоксално због тога што су почетни замајац били социјални немири, али с обзиром на врло крхку равнотежу и извесну нефункционалност БиХ као државе страховања су се повезивала пре свега за могућност ескалације тих етничких конфликата", објашњава Ватрослав Векарић.

Њих за сада није било, иако се повремено на улици затражи ревизија државног уређења. Главни захтев демонстраната у Федерацији Бих - одлазак свих политичара, за сада остаје без испуњења.

"Корумпиране политичаре је ово што се десило у Федерацији БиХ затекло зато што су се они већ 22 године са гнушањем односили према народу и мислили су да народ не може да устане против неправде и нечасти, а народ је устао за правду и за част", каже Дамир Арсенијевић члан пленума грађана Тузле.

Народ је остао тако да стоји већ месец дана. Иако су разлози протеста у Украјини и у Федерацији БиХ били исти - борба против корупције политичара, због скоре историје у Сарајеву знају да би насиље попут оног у Кијеву земљу гурнуло у ново минско поље. Босанци су свесни да им поред свих старих, неочишћених, ново уопште не треба.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару