Читај ми!

Превремени избори у Македонији

Заједно са другим кругом председничких избора, заказаним за 27. април, македонски премијер Никола Груевски најавио превремене парламентарне изборе.

Македонски премијер и лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски најавио је превремене парламентарне изборе у априлу, годину дана пре него што је редовно требало да буду одржани, пошто је његов коалициони партнер у Влади - Демократска унија за интеграцију (ДУИ), покренула иницијативу за распуштање актуелног парламента.

Груевски је на изборној конвенцији највеће владајуће партије у Македонији на којој је она изабрала актуелног председника Ђорђа Иванова за свог кандидата за председничке изборе, истакао да је ВМРО-ДПМНЕ прихватио одржавање превремених парламентарних избора заједно са другим кругом председничких избора, заказаним за 27. април, преноси македонска агенција Макфакс.

Истакао је да његова партија није прихватила превремене парламентарне изборе, онда би постојала опасност да у случају неуспешног другог круга председничких избора, држава уђе у дубоку политичку кризу.

Иванов, који је председник Македоније од 2009, биће један од кандидата на изборима, чији први круг ће бити одржан 13. априла.

ДУИ, који представља албанску мањину у Македонији, противи се реизбору Иванова и, према речима Груевског, жели да промени македонски устав како би се председник бирао у парламенту, а не директно на изборима.

Груевски је додао да ДУИ путем уцене жели да дође до једног од три највиша положаја у земљи, истакавши да ВМРО-ДПМНЕ неће подлећи уценама.

Очекује се да македонско Собрање буде распуштено најкасније 5. марта.

Према испитивањима јавног мњења, партија Груевског је и даље најпопуларнија странка, са 26 одсто подршке, док су на другом месту опозиционе социјалдемократе, са 15 одсто подршке бирача.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару