Читај ми!

Обележена годишњица рођења Стефана Немање

Српска православна црква у Подгорици обележила 900 година од рођења Стефана Немање. Срби и Црногорци су један народ - поручио патријарх Иринеј, који је са свештенством служио литургију у Храму Христовог васкрсења у Подгорици.

Литургијом, литијом и духовном академијом Српска православна црква, предвођена патријархом Иринејом, прославила је у Подгорици 900 година рођења родоначелника српске династије Немањић, Стефана Немање.

Патријарх СПЦ-а, који је са свештенством служио литургију у Храму Христовог васкрсења у Подгорици, поручио је да су "Срби и Црногорци један народ" што потврђује празник Стефана Немања кога црква слави као Светог Симеона Мироточивог.

"Ми смо мали народ, али смо дали велике личности којима се поносимо пред целим светом, а један од њих је и Свети Симеон Мироточиви, као и сви Немањићи, родоначелници свега светог и узвишеног у нашој домовини и нашем народу", поручио је српски патријарх.

Иринеј је српски и црногорски народ упоредио са "сијамским близанцима", који се "не разликују, неподељени су и један су народ".

Током литије, њени учесници су се зауставили испред Скупштине Црне Горе и на том месту прочитано је јеванђеље.

После литије одржана је духовна академија на зидинама Немањиног града, на ушћу реке Рибнице у Морачу , у центру Подгорице, где је по предању и наводима СПЦ-а рођен Стефан Немања.

Књижевник Матија Бећковић је том приликом казао да је Свети Симеон Мироточиви "отац православља, државе и слободе", да је "симбол трајања, славе и страдања".

"Данас се налазимо на темељу наше отаџбине, наше опште куће. Међу камењем Црне Горе нема ни једног који није спомен камен, посвећен и свет. Али, сви они уступају првенство камењу Немањиног града", поручио је српски академик.

Бећковић сматра да нико од власти у Црној Гори и Србији није обележио 200 година од рођења Петра Другог Петровића Његоша и 900 година од рођења Сверог Симеона Мироточивог.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару