Читај ми!

Додик: Први март не може да буде празник БиХ

Први март никада не може да буде празник БиХ и то је датум који ће је на крају и сахранити, каже председник Републике Српске Милорад Додик. Неприхватљиво је то што многи страни званичници у БиХ прихватају тај захтев без политичког упоришта, сматра Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да 1. март никада не може да буде празник БиХ и да је то датум који ће је на крају сахранити, због начина на који се форсира.

Додик је рекао да ником не спори право да тај датум прославља, али је истакао да су тог дана 1992. почели сукоби и огромна страдања, јер се без политичког договора није смело ићи у референдум о независности БиХ.

"Ми ником не намећемо 9. јануар, празник РС, али је ово наметање, јер је реч о БиХ. Ако је реч о причи која се зове БиХ, онда ми треба да будемо унутра, али ако неко злоупотребљава БиХ, онда мора да рачуна на наш став, а то је одбијање", рекао је председник РС новинарима у Бањалуци.

Оценио је неприхватљивим што многи страни званичници у БиХ прихватају 1. март без законског упоришта, што говори о одређеним политичким концепцијама.

У БиХ је 1. марта 1992. одржан референдум о независности на којем је 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за њен излазак из тадашње СФРЈ.

У Федерацији БиХ тај дан се обележава као Дан независности, док Срби у тој земљи овај датум доживљавају као дан када је донесена нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса.

Истог дана испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен је српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава, што је био један од догађаја који су наговестили грађански рат у бившој БиХ.

У ФБиХ данас се одржава низ свечаности, а у оквиру церемонијала у Сарајеву одата је пошта првом председнику Председништва Републике Босне и Херцеговине Алији Изетбеговићу, објавили су бањалучки медији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару