Додик: Не славимо Дан независности БиХ

Дан независности БиХ Срби никада неће прослављати или обележавати као празник, рекао је председник РС Милорад Додик. Додао је да само подсећање на датум после ког је почео грађански рат може отворити старе ране. Подсетио је да политички представници Срба никада нису дали сагласност да се 1. март прогласи било каквим даном у БиХ.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да 28. фебруар и 1. март никад неће бити дани које ће Срби прослављати нити на било који начин обележавати као празник. Оценио је да си ти датуми једнако трауматични за сва три конститутивна народа.

У та два дана је 1992. године у некадашњој Републици БиХ одржан референдум на којем је муслиманско-хрватска већина одлучила о отцепљењу БиХ од тадашње СФРЈ, а потом је почео грађански рат.

"Сви знамо шта је уследило након референдума 1992. године и само подсећање на овај дан може да отвори старе ране и створи још веће уверење да одређене снаге нису престале да злоупотребљавају, користе и афирмишу тај дан", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Како је оценио, ти дани су трауматични једнако и за Србе, који су изгубили заједничку државу, али и за Хрвате и Бошњаке.

"Они су, након тих дана и политичких одлука о независности и отцепљењу, насилној сецесији коју је урадио Алија Изетбеговић и његови политички следбеници, без уважавања политичког става српског народа у БиХ, направили то што су направили, са драматичним последицама и погибијом и страдањем људи на простору целе БиХ", навео је Додик, а преносе бањалучки медији.

Председник РС је додао и да баш због тога делује провокативно за многе искрене патриоте и борце да се 28. фебруара спремају протести одређених организација, а посебно је поражавајуће што то чине ратни ветерани, чиме су дозволили да буду изманипулисани и да буду део шире манипулације.

Према његовим речима, није случајно да је изабран 28. фебруар, као дан када се у БиХ спроводио референдум после чега је проглашена независност, па Бошњаци прослављају "дан независности" и одвајања од Југославије.

Он сматра да ће појављивање било кога на евентуалним протестима бити допринос управо оној БиХ у којој треба елиминисати РС и где ће протести бити доказ њене нестабилности.

"РС није ни онда била за одвајање и српски народ није учествовао у референдуму о самосталности и независности. Политички представници српског народа никада нису дали сагласност да се 1. март прогласи било каквим даном у БиХ", подсетио је Додик.

Он је најавио да ће РС посебно тражити одговорност свих оних који из јавних фондова троше новац за обележавање Дана независности БиХ, 1. марта, а поводом најава прослава у појединим амбасадама БиХ упозорио је да ће РС покретати питање кривичне одговорности за злоупотребу средстава у те сврхе.

"Тражићемо да се то санкционише одлукама заједничких институција, а ако то не буде могуће, подизаћемо тужбе против свих оних који злоупотребљавају та средства", закључио је Додик.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару