Годишњица смрти Бориса Трајковског

Десет година од погибује македонског председника Бориса Трајковског. Комеморација у Ротимљи код Стоца. Нова истрага завршена, чека се објављивање резултата. Несрећа или атентат?

У Ротимљи код Стоца, у Босни и Херцеговини обележена десета годишњица погибије македонског председника Бориса Трајковског и његових сарадника.

Венац на спомен обележје положили су председник Македоније Ђорђе Иванов и председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић.

Иванов је рекао да би међународна комисија за месец дана требало коначно да заврши извештај о погибији македонског председника Бориса Трајковског 26. фебруара 2004. године у близини Мостара.

"Овај извештај требало би да донесе истинске околности о трагедији која се догодила", рекао је Иванов на обележавању десет година од погибије Трајковског у авионској несрећи на Матића брду између Стоца и Мостара, преносе медији у БиХ.

Обележавању годишњице присуствовали су и председник и члан Председништва БиХ Жељко Комшић и Небојша Радмановић,  представници града Мостара, дипломатског кора у БиХ и удружења Македонаца.

Иванов је рекао да је 26. фебруара 2004. Македонија изгубила "великог државника и визионара с европском и евроатлантском стратегијом" а регион "миротворца окренутог дијалогу, изградњи поверења и међусобног разумевања и поштовања".

Комисија за испитивање узрока несреће, коју је формирао тадашњи Савет министара БиХ, закључила је да је узрок пада авиона била "процедурална грешка пилотске екипе у фази слетања на Мостарски аеродром, која је довела до тога да авион удари у Матића брдо".

Међутим, адвокат породица неких погинулих тврдио је да је на Трајковског извршен атентат, а да су остали чланови делегације и посаде колатерална штета.

Главни истражитељ међународног тима и председник Комисије за ваздухопловство при Министарству саобраћаја и комуникација Босне и Херцеговине Омер Кулић, потврдио је раније да је недавно завршена нова истрага о паду авиона Владе Македоније.

Комисија задужена за обновљену истрагу авионске несреће представиће налазе у Скопљу у марту или априлу ове године.

Резултати истраге ће, казао је Кулић, најприје бити достављени тужиоцу Тужилаштва Босне и Херцеговине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару