Читај ми!

Радмановић: Намера протеста да врате Устав БиХ

Циљ великих демонстрација које се најављују за 1. март, враћање Устава Републике БиХ, упозорио члан Председништва БиХ Небојша Радмановић. Протесте у Федерцији БиХ довео у везу и са опозивом конзула БиХ у САД Бране Пећанца. Ништа није случајно, главни захтев протеста је укидање Председништва БиХ, каже Радмановић.

Члан Председништва БиХ из Републике Српске (РС) Небојша Радмановић упозорио је да се "1. марта припремају велике демонстрације, с циљем враћања на Устав Републике БиХ".

Због тога је задатак РС очување Дејтонског споразума, који није само донео мир, него су њиме и утврђени односи у БиХ и РС као ентитету, рекао је Радмановић на седници Скупштине РС, на којој се расправљало о недавном опозиву генералног конзула БиХ у САД Бране Пећанца, којем се Радмановић противио јер сматра да је одлука Председништва деструктивна по витални интерес РС.

Трочлано Председништво БиХ, у коме су и представници Бошњака и Хрвата, 13. фебруара опозвало је Пећанца због обележавања 9. јануара, празника РС, у Чикагу.

Радмановић је потом најавио да ће поднети захтев за "заштиту ентитетских интереса". Наиме, да би одлука Председништва била важећа, мора бити донесена консензусом. Како то није био случај, прегласаном члану Председништва остављена је могућност да се у року од 72 сата изјасни да ли је одлука деструктивна по витални ентитетски интерес, о чему се изјашњава ентитетски парламент у року од 10 дана.

Радмановић је нагласио да РС по Дејтонском споразуму има право да заштити ентитет, народ и појединце, као и да у БиХ стално постоје "екипе које хоће да се врате на старо, да прегласавају и намећу своју вољу".

Да ли су протести били случајни?

Подсетио је да чланови Председништва БиХ Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић нису имали аргументе за опозив Пећанца и да су донели погрешну одлуку. Запитао је и да ли су протести који су се догодили након тога у Федерацији БиХ, били случајни.

"Мислим да ништа није случајно. Реч је о притиску који није само притисак на Пећанца, него и притисак за промену Устава БиХ. Главни захтев протеста је - укинимо Председништво БиХ, кантоне и то у потпуности иде", рекао је Радмановић.

Напоменуо је и да Бошњаци стално обележавају 1. март као празник БиХ, иако ниједним актом није потврђен као званични празник, али није им исправно да РС обележава 9. јануар, дан РС, пренела је РТРС.

Председник РС Милорад Додик казао је да је важно очувати баланс из Дејтонског споразума, јер би без тога БиХ "била земља мрака у којој се не би могло говорити и РС би била прегласавана". Он је похвалио Радмановића јер је прогласио одлуку о опозиву Пећанца деструктивном по витални интерес ентитета.

Додик је позвао и позицију и опозицију да подрже Радмановићеву одлуку и сложио се да РС има право да обележава 9. јануар, као свој дан, и у свету. Поново је изразио противљење променама Дејтонског споразума и нагласио да се покушава сценарио "масовних уставних промена БиХ", с циљем промене начина одлучивања у Председништву.

"Начин избора члана Председништва БиХ из РС не сме се променити, мора бити директно, односно непосредно изабран", закључио је Додик.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару