Читај ми!

Хрватски "мигови" на ремонту у Украјини?

Хрватска шаље своје "мигове" на ремонт и модернизацију у Украјину. Привремену контролу њеног ваздушног простора до тада би преузела једна од чланица НАТО, пише "Јутарњи лист".

Хрватска шаље своје "мигове" на ремонт и модернизацију у Украјину, а до тада би привремену контролу њеног ваздушног простора преузела једна од чланица НАТО, највероватније Италија или Мађарска, пише Јутарњи лист.

Оцењујући то скандалозним, позивајући се на изворе блиске хрватском Министарству одбране, лист пише да надлежни у Хрватској о томе озбиљно разговарају и да ће коначна одлука бити донета након детаљне провере летних ресурса на три борбена авиона која сада користи Ратно ваздухопловство.

У Министарству обране, како се наводи, немају никакву информацију када би ремонт првих "мигова" 21, који касни пет месеци, требало да буде завршен и када би били враћени у Хрватску.

У овом тренутку Ратно ваздухопловство располаже са три борбена авиона, а проблем је што на два авиона за десетак дана истичу ресурси, пише лист и додаје да, према њиховом сазнању, ресурси могу да буду продужени за највише три месеца.

Уколико, међутим, хрватски авиони у Украјини не буду спремни за примопредају за два месеца, следи обавештење НАТО-у да Хрватска није у могућности да контролише свој ваздушни простор, што је, иначе, обавеза Хрватске према том савезу.

У том случају Министарство одбране морало би да склопи билатерални споразум с неком од чланица НАТО-а, најверојатније Италијом или Мађарском, о заштити свог ваздушног простора.

У ремонтном заводу "Укрспекекспорт" у Одеси на ремонту је 12 "мигова" 21. У Министарству обране тврде да су Украјинци завршили свој део посла на пет авиона, али постоји проблем с навигацијском опремом коју уграђује чешка фирма ЧСЛ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару