Читај ми!

Миљенић: Нема повлачења тужбе за геноцид

Више нема шансе за повлачење тужбе за геноцид против Србије пред Међународним судом правде у Хагу, каже хрватски министар правде Орсат Миљенић. Заступници спремни да одбране хрватску тужбу, али и да одговоре на српску противтужбу, поручује шеф хрватског правног тима Весна Црнић Гротић.

Хрватски министар правде Орсат Миљенић поручио је да више нема шансе за повлачење тужбе за геноцид против Србије пред Међународним судом правде у Хагу.

"Не бих говорио о одустајању, таква шанса више не постоји. Поставили смо услове који нису испуњени, па тужба и поступак иду даље", рекао је Миљенић хрватским новинарима на брифингу уочи почетка усмене расправе пред судом у Хагу 3. марта.

Миљенић је, како је пренела агенција Хина, нагласио да Хрватска верује у успех тужбе против Србије. "Очекујем да ћемо приказати шта се стварно догодило, шта је ко коме направио и да ћемо на крају успети", рекао је министар.

Миљенић је очекује да ће правни заступници Хрватске и сведоци расветлити део хрватске историје који није расветљен у поступцима пред Хашким трибуналом и домаћим судовима. Истакао је да "Вуковар није само Овчара, већ читав низ места где су се догађали злочини".

"То се нажалост догодило, људи су страдали и једна од сатисфакција јесте да починитељи одговарају и да се прикаже шта се стварно догодило", рекао је Миљенић.

Шеф хрватског правног тима Весна Црнић Гротић рекла је да су заступници спремни да одбране хрватску тужбу, али и да одговоре на српску противтужбу.

Хрватску ће на усменој расправи, уз Црнић Гротић, заступати помоћница министарке спољних послова Андреја Метелко Згомбић, начелница у Министарству правосуђа Јана Шпаро, професори међународног права из Загреба Маја Сершић и Даворин Лапаш, професор Мирјан Дамашка са универзитета Јејл, као и амерички адвокат Лука Мишетић, који је пред судом у Хагу заступао хрватског генерала Анту Готовину.

Помагаће и британски адвокати и професори специјализовани за међународно право Џејмс Крофорд, Филип Сендс и Кир Стармер.

Хрватска је 1999. тужила Србију за геноцид током сукоба 1991-1995, а Србија је 2010. одговорила противтужбом за геноцид над Србима у Хрватској.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару