Поплавни талас запљуснуо Хрватску

Водени талас пролази кроз Загреб, надлежни у приправности. Становницима у више градова се саветује да буду спремни за евакуацију и да ствари у кућама преселе на спрат.

Водени талас из Словеније пролази кроз Загреб, његове последице вероватно ће бити блаже од прогнозираних, иако ће проблема бити на подручју Сиска и Велике Горице где је све спремно за евакуацију, преносе хрватски медији.

На терену у Чичкој Пољани је најризичније - саобраћајнице су тешко проходне, може се проћи само камионима, а надлежне службе непрекидно дежурају и позивају људе на опрез с обзиром на долазећи водени талас који се око поднева очекује на подручју Орле и Ругвица.

Купа тренутно мирује, али због новог таласа све снаге које раде на одбрани од поплава пребачене су на подручје општине Мартинске Веси.

Отворен је насип у Лоњском пољу, а вода се испушта у Раково поље. Ванредно стање проглашено је у Новској, Липовљанима и Јасеновцу, а елементарна непогода проглашена је у Врбовцу, Великој Горици, Ругвици и Покупском, јавља ХРТ.

На подручју низводно од Загреба, јуче су добровољна ватрогасна друштва код великогоричке Чичке Пољане сатима градила зечје насипе како би одбранили место.

Уз ватрогасце, у приправности су и оружане снаге, а стално су на опрезу и жупанијске службе здравства, Црвеног крста и полиције.

Заповедник великогоричког штаба за заштиту и спасавање Стјепан Кос поново је апеловао на мештане да подигну ствари у својим домовима и буду у стању приправности.

За старија домаћинства осигурани су и тимови који ће им помоћи у склањању ствари, док су у случају потребе осигурана два прихватна центра за евентуалну евакуацију.

Због изузетно тешке ситуације на поплавом угроженим подручјима, још 1.000 војника спремно је за ангажовање на обрани од поплава.

У Сисачко-мословачкој жупанији до сада је 400 војника интензивно радило на подизању и јачању зечјих насипа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару