Читај ми!

Без договора Филеа са лидерима у БиХ

Срамота је за политичаре да БиХ крши међународне обавезе неиспуњавајући одлуке Европског суда, рекао Штефан Филе разочаран синоћним разговорима са страначким лидерима у БиХ. Филе одлучио да "закључи свој ангажман" када је питању примена пресуде "Сејдић и Финци".

Европски комесар за проширење Штефан Филе веома је разочаран синоћним разговорима са седам лидера најутицајнијих странака у БиХ и одлучио је да "закључи свој ангажман" када је у питању примена пресуде Европског суда у предмету "Сејдић и Финци".

Филе је, након разговора са председавајућим Савета министара Вјекославом Бевандом, премијерком РС Жељком Цвијановић и федералним премијером Нермином Никшићем, рекао да је срамота за политичаре да БиХ крши међународне обавезе неиспуњавајући одлуке Европског суда у Стразбуру.

"Ово је срамота, разочаран сам, кршите међународне обавезе. Пресуда 'Сејдић-Финци' није ни виртуелна ни умишљена већ међународна обавеза државе", поручио је Филе политичарима у БиХ.

Истакао је да то није био његов неуспех, већ политичара у БиХ.

Према његoвим речима, то је срамота за политичаре у БиХ јер су веома неодговорно приступили реализацији одлуке Суда у Стразбуру. Састанак је био веома разочаравајући, додао је Филе.

Синоћњи састанак трајао је готово 10 часова.

Потврдио је да се јутрос састао и са представницима невладиних организација, након чега је представнике извршне и законодавне власти упозорио да морају уважавати грађане, посебно када је реч о отварању радних места, економији и ефикаснијем правном систему, пренели су босански медији.

Представници партија нису приближили ставове о пресуди "Сејдић-Финци", ни пет година пошто је Европски суд за људска права у Стразбуру донео одлуку у корист Рома и Јеврејина - Дерве Сејдића и Јакоба Финција.

Сејдић и Финци су тужили БиХ тражећи да се кандидовање на изборима за државне функције у БиХ омогући и припадницима других народа, а не само Бошњацима, Србима и Хрватима.

Европски суд је затражио од власти у БиХ да усвоје измене Устава БиХ како би се мањинским народима омогућило да се кандидују на високе државне позиције, што до сада није учињено.

Без компромиса о дефинисању изборних подручја

Према речима председника Социјалдемократске партије БиХ (СДП) Златка Лагумџије, проблем је и даље остао дефинисање изборних подручја у Федерацији БиХ, за шта се не може пронаћи политички компромис.

Лагумџија је рекао да је комесар Филе понудио добру полазну основу са 14 тачака, што, како је навео, није било прихватљиво за један број учесника у разговору.

Један од предлога био је и да се 10 кантона у Федерацији БиХ раздвоји на две изборне групе за избор члана Председништва БиХ. Тим предлогом, у Федерацији БиХ би се бирао један бошњачки члан Председништва БиХ из пет кантона, а други хрватски члан Председништва БиХ из осталих пет.

Око овог предлога се нису договорили представници бошњачких и хрватских партија.

Хрвати траже уставне гаранције да им други народи неће бирати члана Председништва.

Председник ХДЗ-а 1990. Мартин Рагуж рекао је да је кључни узрок неуспеха састанка недостатак политичке воље свих лидера политичких партија да се нађе решење које ће отворити нову перспективу.

Заменик председника СДА Бакир Изетбеговић каже да му је криво што су пропали сати, дани и ноћи преговора.

Додик: Друга страна тражи више

Проблем није у Републици Српској, тврде политичари из тог ентитета. Решења која нуде, кажу да више су него прихватљива али да друга страна тражи више.

Председник СНСД-а Милорад Додик оценио је састанак као још једну "илузију која треба стално да се храни неуспелим састанцима", а БиХ је назвао неозбиљном државом која не може да функционише.

"За Републику Српску је предвиђено да остане директан избор, да је РС једна изборна једница, да се члан Председништва БиХ бира већином гласова у изборној једници, и да бирачи у Брчко дистрикту гласају за кандидате и партије из Српске", навео је Додик.

Председник СДС-а Младен Босић сматра да је суштина читаве приче продубљивање кризе у БиХ да би неко дошао на идеју о "Дејтону 2".

Ко кочи спровођење одлуке Штефан Филе није желео да каже. О свему ће каже обавестити Савет за спољну политику Европске уније и Кетрин Ештон чији се долазак у Сарајево очекује до краја недеље.

Састанку су присуствовали и председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић и лидер СББ-а Фахрудин Радончић, као и заменик помоћника државног секретара САД за Европу и Азију Брајан Хојт Ји.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару