Читај ми!

Филе са лидерима странака БиХ

На састанку са седам лидера најутицајнијих странака у БиХ, Штефан филе, који је допутовао у Сарајево, неће разговарати о грађанском бунту, већ о спровођењу пресуде Европског суда у Стразбуру у предмету Сејдић-Финци, јавља агенција "Фена". Додик привремено напустио састанак.

Европски комесар за проширење Штефан Филе, који је допутовао у Сарајево, неће на састанку са седам лидера најутицајнијих странака у БиХ разговарати о протестима који се већ скоро две недеље трају у Федерацији БиХ, јавила је агенција Фена.

Позивајући се на неименовани извор, агенција наводи да ће приоритетна тема Филеа и БиХ лидера бити спровођење пресуде Европског суда у Стразбуру у предмету Сејдић-Финци.

Спровођење пресуде Европског суда је кључно за деблокаду европског пута БиХ и она подразумева промену Устава на начин који би и представницима мањинских народа омогућио кандидовање за највише државне функције.

Раније је из Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини најављено да је циљ посете европског комесара наставак напора у помагању лидерима политичких партија да постигну компромисе неопходне за напредак Босне и Херцеговине на њеном европском путу.

У посети Сарајеву је и помоћник државног секретара САД за Европу и Азију Хојт Брајан Ји, који је разговарао са председавајућим Председништва БиХ Жељком Комшићем и бошњачким чланом колективног шефа државе Бакиром Изетбеговићем, поручујући том приликом да САД подржава право грађана на протесте.

Амерички дипломата је истакао да његова земља подржава "право грађана да формулишу и изразе своје фрустрације и очекивања, али исто тако да недвосмислено осуђује сваку врсту насиља".

Брајан Ји је, међутим, упозорио да ће САД и целокупна међународна заједница у БиХ, сматрати одговорним политичке лидере који покушају да протесте грађана користе за промоцију личних интереса и потпиривања етничких тензија.

Додик: Чека се договор за Федерацију БиХ

Председник Републике Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је  да Српска није променила став - да избори за члана Председништва буду директни, да РС буде једна изборна јединица, и да изабран буде кандидат који добије највише гласова.

Додик, који је привремено напустио састанак седам лидера БиХ са европским комесаром за проширење Штефаном Филеом, у седишу Делегације ЕУ у Сарајеву, који је ушао у шести сат трајања, подсетио је да у вези са договором о спровођењу одлуке Сејдић и Финци постоји текст који је још раније заједнички усаглашен.

Реч је, објаснио је, о тексту у неколико тачака, да је, што се тиче РС ствар јасна, а преостало је да се усагласи процедура у вези са начином избора кандидата за Председништво БиХ из Федерације БиХ.

"Остало је још усаглашавање одређених процедура везано за изборну јединицу Федерације БиХ која се састоји из два подручја и за коју морамо навести где ће се то лоцирати, да ли у Изборни закон или Устав, те ако буде у Изборни закон какве су гаранције за његов брзи начин примене", навео је Додик, пренеле су агенције.

Он је најавио и да ће се вратити на састанак са Филеом ако га, како је рекао, обавесте да је постигнут договор.

Додик је рекао и да би волео да се постигне договор у вези са одлуком Сејдић и Финци јер је БиХ дуго, како је рекао, заробљена на том питању.

"Било би добро да се успостави нова динамика са тим договором, која би значила и апликацију за чланство у ЕУ, чиме би се релаксирали односи по многим питањима", рекао је Додик.

Гостујући на Федералној ТВ, Додик је рекао да је јавност у Републици Српској "за јаку РС, а лабилну БиХ".

Казао је како је у реду да БиХ има европску перспективу, али да РС то не занима ако значи смањење њене аутономије.

Додик је поновио критике на рачун Суда и Тужилаштва БиХ, од којих , како је рекао, не види никакву корист.

Због тога, додао је, више не верује ни високом представнику ни међународној заједници, замерајући им "огроман број наметних закона и олако мењање уставног поретка".

 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару