Читај ми!

Настављени протести у БиХ

Демонстрације у БиХ настављене и данас. У Сарајеву више од 300 људи блокирало саобраћај код зграде Председништва. У Тузли протести уз музику и песму. На пленуму договорено да се формирају радне групе које ће формирати захтеве и упутити их властима.

У Сарајеву, Мостару и Тузли и данас су одржане демонстрације, а настављена су и заседања у пленуму. У Сарајеву договорено да се у понедељак оформе радне групе које ће формирати захтеве и упутити их властима.

Биће оформљене следеће групе: за медије, за формулисање захтева, правна питања, за међупленумску сарадњу, протесте и логистику. Грађани сматрају да ће формирањем ових радних група рад пленума постати ефикаснији.

Они су и вечерас потврдили захтеве који су синоћ усвојени на пленуму, а то је успостављање експертске владе Кантона Сарајево, ревизија плата и бенефиција носилаца јавних функција у Кантону Сарајево.

Међу захтевима су и ревизија приватизације и успостављање независне комисије експерата за утврђивање чињеница о дешавањима у Сарајеву 7. фебруара 2014. године, када су током протеста спаљене три јавне институције.

Договорено је да и сутра у Сарајеву буду одржани мирни протести од 12 до 14 сати, а у понедељак од 12 до 17.30. 

Протест у Сарајеву је данас почео око поднева када је значајно смањени број грађана у односу на претходне дане блокирао улицу испред зграде Председништва БиХ.

Сарајевски демонстранти су око руку носили жуте траке које, како кажу, симболизују сунце, јер очекују да ће након пада актуелне власти свима у том граду сванути.

Грађани су се нешто после 17 часова преселили у Дом младих, где је одржан још један пленум. На данашњем заседању договорено да се протести наставе и у понедељак, а због ефикаснијег рада на захтевима протести у недељу трајаће само до 14 часова.

Око 200 Тузлака окупило се испред спаљенене зграде Владе Тузланског кантона, где су грађани протестовали у другачијој атмосфери, уз музику и песму. Поручили су да се њихова борба наставља.

Данашње протесте у том граду организовао је Пленум грађана, чија ће заседања, такође, бити настављена.

Тузла је, иначе, град у Федерацији БиХ одакле је све почело и у коме је премијер Тузланског кантона први поднео оставку.

"Истрајаћемо на томе да Пленум буде нови модел европске БиХ. Грађани ће бити на наредним демократским изборима своју власт. Ми морамо према Европи кренути брзо. Мислим да је Европа свесна наших порука, да нас подржава, јер је ова власт неспособна", рекао је један од организоатора "тузланске револуције" Амир Арнаут Бели, који, како тврди, верује да у БиХ почиње нова ера, ера бољег живота.

Шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц је поручио грађанима Федерације да ће Европа наставити да помаже БиХ, али да је неопходно буђење БиХ политичара, који заједнички морају да дођу до решења за актуелне проблеме.

Мирни протести одржани су данас и на Шпанском тргу у Мостару. Протести су окончани након 14 часова, а нови је заказан за недељу.

Атмосфера у Мостару је напета не због демонстрација, већ због "правог рата" који се води на друштвеним мрежама, а у којима се прети рушењем крста на брду Хум, изнад Мостара.

Редакција загребачког Вечерњег листа добила је неколико имејлова са претњама на друштвеним мрежама. Лист пише да у Полицијској управи Мостара знају за ове претње да ће велики крст на Хуму бити срушен или миниран.

С друге стране, бројна мостарска удружења позивају грађане на смиривање напетости и на решавање проблема на миран и достјанствен начин у том, иначе, подељеном граду на хрватски и муслимански.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару