Читај ми!

Протести у Подгорици, 20 приведених

Приведено 20 учесника антивладиног протеста у Подгорици. Демонстранти бацали каменице на полицију која је узвратила сузавацем. Девет полицајаца повређено током сукоба. Протест организован путем Фејсбука, са идејом да смени власт у земљи.

У Подгорици је приведено 20 учесника протеста против власти, а током сукоба са демонстрантима повређено је девет полицајаца, од којих један теже, саопштила је црногорска полиција. Тренутно је мирно у главном граду Црне Горе.

Управа полиције Црне Горе навела је да је међу ухапшенима и четири малолетника. Како је саопштено, изгредници су каменицама оштетили три полицијска возила.

Протест више од 300 грађана, углавном пензионера и радника, који су захтевали смену власти због корупције и криминала, почео је у 13 часова испред Скупштине Црне Горе, да би се мирна поворка упутила ка згради Владе Црне Горе, где је једна група насрнула на полицију.

Група демонстраната бацала је каменице на полицијски кордон који је обезбеђивао зграду Владе Црне Горе у Карађорђевој улици, након чега је полиција узвратила сузавцем.

Маскирани фантомкама и капуљачама покушали су у више наврата да пробију заштитну ограду постављену испред зграде, а онда су каменицама из оближњег парка гађали полицију уз повике "Керови, керови" и певајући песму "Штитите лопове, браните богате, бијете народ за мале паре".

Они су каменице бацали и на зграде министарства иностраних послова и финансија, при чему су оштећена стакла на згради. Након што су стигле специјалне полицијске јединице, демонстранти су уз употребу пендрека и сузавца растерани.

Полиција је привела и десетак мирних учесника протеста, јер су сели на коловоз једног од главних булевара у граду и блокирали саобраћај.

Протест, који није био пријављен полицији, организовала је фејсбук група "Револуција у Црној Гори - сви на улице", а на демонстрацијама је тражена смена актуелне власти, по узору на дешавања у Босни и Херцеговини.

Групе које су позвале на протесте сматрају да се само "радикалним мерама" може побољшати свеукупно стање у Црној Гори и да протестом траже смену власти.

"Хоћемо да радимо! Хоћемо да живимо! Смемо ли више да дозволимо ту пљачку коју нам раде из дана у дан!? Позивамо господу преко пута нас да поднесу оставке! Не можемо плаћати рачуне од струје од 500 евра, са платом од 100 евра! Нека се појаве Ђукановић, Кривокапић, Милић, Даниловић, Мандић, сви нека дођу", рекао је један од организатора Љубо Варагић.

Фејсбук група које позивају на протесте је неколико, а само "Револуција у Црној Гори. Сви на улице" броји више од 3.000 чланова.

Трећина младих у земљи од 680.000 становника нема посао. Према званичним подацима стопа незапослености је 15 одсто, док је незванично три пута већа.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару