Читај ми!

Црногорски амбасадор у Трибуналу због Његоша

Министарство спољних послова проследило је инструкцију амбасадору Веску Гарчевићу да представницима Трибунала за ратне злочине у Хагу предочи ставове Владе Црне Горе у вези са изјавом тужилаштва о геноцидном делу Његоша.

Црногорско министарство спољних послова наложило је свом амбасадору у Хагу да представницима Хашког трибунала предочи ставове Владе Црне Горе у вези са изјавом тужилаштва о геноцидном делу Његоша.

Тужитељка Катрина Густавсон цитирала је стихове из "Горског вијенца" на суђењу Радовану Караџићу током испитивања сведока одбране Гојка Кличковића који је у сведочењу поменуо да се некадашњи председник Републике Српске током рата у Босни и Херцеговини често позивао на тај Његошев спев.

У одговорима из Владе на питање подгоричког Дана наводи се да је амбасадор Црне Горе у Холандији Веско Гарчевић задужен да се састане са представницима Трибунала и предочи им ставове Подгорице у вези са Његошем.

"Министарство спољних послова проследило је одговарајућу инструкцију амбасадору Црне Горе у Холандији Веску Гарчевићу који је већ ступио у контакт са високим представницима Трибунала. На састанаку који је договорен, очекујемо потврду термина, високим представницима Трибунала биће предочени ставови Владе Црне Горе у вези са изјавом
тужитељке", каже се у одговорима Владе.

Заступница оптужбе у Хашком трибулану Катрина Густавсон цитирала је дијалог владике Данила и Вука Мићуновића у којем се - у слободном преводу са енглеског - позива на "чишћење наше земље од неверника" и каже да "наша битка неће бити окончана док ми или Турци не будемо истребљени".

По тумачењу тужитељке Густавсон, то је био "позив на етничко чишћење земље од Муслимана".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару