Читај ми!

Ештон: БиХ потребно право вођство

БиХ је потребно право вођство како би кренула напред, поручује Кетрин Ештон и истиче да је јасно да та земља не напредује. Британски шеф дипломатије Вилијам Хејг апелује на уздржавање и избегавање запаљивог говора.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон истакла је, поводом протеста у БиХ, да је тој земљи потребно право вођство како би кренула напред.

"Мада ни у каквим околностима не можемо толерисати насиље", јасно је да је неопходно право вођство у БиХ, како би земља кренула напред, рекла је Ештонова у Европском парламенту у Бриселу.

Рекла је да су насилни протести у БиХ изазвали велику забринутост "код свих" и оценила да је њихов узрок "фрустрација" пре свега због лоше економске ситуације у земљи.

Кетрин Ештон је подсетила да је у БиХ стопа незапослености међу младим људима око 40 одсто.

Додала је да су земље у региону у економском и политичком смислу направиле значајан напредак на путу ка ЕУ, али да је јасно да БиХ не напредује.

Поздравила је напоре европског комесара за проширење Штефана Филеа на решавању случаја Сејдић-Финци, али је и додала да је потребно урадити још.

Кетрин Ештон и Штефан Филе посетиће Сарајево у понедељак, 17. фебруара.

Право на мирне протесте је важно право у сваком демократском друштву, али за насиље нема оправдања, изјавио је данас британски министар иностраних послова Вилијам Хејг поводом ситуације у Федерацији БиХ и апелује на уздржавање, избегавање запаљивог говора и фокус проналажења начина да се "овај тешки тренутак преокрене у прилику за све грађане Босне и Херцеговине".

Коментаришући протесте у градовима Федерације БиХ, британски званичник каже да је јасно да се многи грађани БиХ осећају фрустрирано због спорог напретка који њихова земља остварује у области економских, друштвених и политичких реформи, као и утицаја који то има на пут државе ка Европској унији.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару