Читај ми!

Давутоглу долази у Београд и Загреб?

Београд и Загреб имају значајне везе са Сарајевом и доприносиће миру и стабилности БиХ, оценио шеф турске дипломатије. Ахмет Давутоглу најавио могућност да после Сарајева посети Београд и Загреб. Турска је у критичним раздобљима била уз БиХ и ова посета је потврда те подршке, истакао Давутоглу.

Министар спољних послова Турске Ахмет Давутоглу, који је данас у посети Сарајеву, најавио је могућност посете Београду и Загребу, оцењујући да Србија и Хрватска имају значајне и важне везе са БиХ.

"То су земље које ће доприносити миру и стабилности БиХ, а уједно и земље са којима и Турска има веома добре односе. Истовремено, то су земље с којима смо развили механизам тројних састанака на највишем нивоу", додао је Давутоглу.

Истакавши важност разговора са свим странама у БиХ, Давутоглу је нагласио и важност упућивања једнаких порука и савета свима како би се отклонила свака могућност настанка било каквог проблема и његовог ширења на регију.

Коментаришући посету хрватског премијера Зорана Милановића Мостару и састанак председника Републике Српске Милорада Додика са првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем у Београду, Давутоглу је рекао да су Хрватска и Србија земље с којима је Турска развила механизам тројних састанака на највишем нивоу.

Давутоглу је рекао и да је на састанку министара спољних послова у понедељак у Бриселу јасно рекао да се помоћ Босни и Херцеговини може пружити само ако се разговара са свим странама у земљи.

"Ако свако буде разговарао са само једном страном, то би могло да отвори могућност погрешне поларизације. У Бриселу сам такође рекао да је започињање посете БиХ од Сарајева, израз поштовања њеном интегритету и политичком јединству", додао је Давутоглу.

Иначе, Давутоглу је у Сарајево допутовао синоћ из Туниса, додавши да његов долазак у БиХ није био планиран, али да је након најновијих догађања одлучио да уместо да путује кући, допутује у Сарајево - град који је, каже, његова друга кућа.

Подсетио је да је Турска у критичним раздобљима била уз БиХ и да је ова посета само потврда подршке коју његова земља пружа Сарајеву.

Позив на јединство

Након одвојених разговора са бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем и министром спољних послова Златком Лагумџијом, Давутоглу је поручио да политички лидери треба заједно да нађу решење за излазак из актуелне кризе.

"Важно је да сви политички лидери у БиХ знају да су сви на истом броду и да је важно да сви заједнички раде на томе да тај брод успешно плови", испричао је Давутоглу новинарима након тих разговора.

Позвао је све грађане БиХ да не губе наду и упутио им речи охрабрења.

Након разговора са Лагумџијом, Давутоглу је рекао да је за Турску - територијални интегритет, политичко јединство, благостање БиХ, срећа и благостање сваког грађанина БиХ понаособ, без обзира на етничку, верску или било коју другу припадност - тачка од које његова држава полази.

"Изразити своје незадовољство и протестовати јесте природно демократско право свакога. Било је демонстрација у многим главним градовима европских земаља, такође понуканим економским питањима", рекао је Давутоглу.

За њега је, каже, важно да се притом сачува друштвени поредак и не заборави да сви деле исту судбину, па и у случају грађана БиХ.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару