Читај ми!

Радмановић: Неће бити ванредних избора у РС

Члан Председништва БиХ Небојша Радмановић рекао за РТС да у Републици Српској неће бити ванредних избора. Проблеми у Федерацији не могу и не смеју да се наметну читавој БиХ и то не дозвољавамо, навео је Радмановић.

Иако је било таквих захтева, у Републици Српској неће бити ванредних избора. То је за РТС изјавио члан Председништва БиХ Небојша Радмановић.

Према Радмановићевим речима, ово је година редовних избора, који се, по закону, одржавају сваке четврте године, првог викенда у октобру, и Централна изборна комисија расписаће их 5. маја, како прописи налажу.

"Проблеми у Федерацији не могу и не смеју да се наметну читавој БиХ и то не дозвољавамо. Иако би можда некој од политичких партија у РС, можда и овима на власти и онима у опозицији, одговарало да избори буду пре, овде морамо бити принципијелни, морамо све сагледати и видети, шта је иза угла, ко сугерише да се то уради, и да ли се сви у Федерацији с тим слажу", рекао је Радмановић.

Слаже се са оценом да се чини све да се РС на неки начин увуче у тренутну кризу у Федерацији БиХ.

Носиоцима политичких функција у Сарајеву, каже Радмановић, још од 1996. године РС је трн у оку и на све начине хоће да овлашћења пређу у руке централне власти.

"Ми то не дамо, љубоморно чувамо своју аутономију, развијамо РС, мислимо да то радимо одговорно. Тешка је економска ситуацији и код нас, али успећемо да се извучемо из тога и за то нам је, наравно, потребно јединство", нагласио је Радмановић и похвалио је опозиционе лидере који схватају колико је ситуација тешка и не помишљају на протесте.

Коментаришући најављену посету комесара за проширење ЕУ Штефана Филеа и високе представнице Кетрин Ештон, Радмановић је рекао да су добродошли уколико желе да разговарају.

Оцењује да Ештонова долази са ореолом оне која је направила озбиљне кораке у договорима Београда и Приштине, па ће се и овде много очекивати од ње. Међутим, каже Радмановић, "упитно је шта се у овој ситуацији може урадити".

"Мислим да ће политички представници и Срба и Хрвата учествовати у разговорима само ако се све ово смири. Уколико ће Бошњаци ратовати између себе и мислити да то треба пренети у друге делове БиХ, онда су сви разговори и са европским представницима осуђени на неуспех", поручио је Радмановић.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је раније данас да су протести у Федерацији БиХ политички мотивисани и да је захтев за расписивање ванредних избора на територији целе БиХ неприхватљив.

Председник РС је нагласио да је у атмосфери нагомиланих проблема у Федерацији, Српска стабилна и мирна и да разуме све што се дешава.

"РС је свесна да има проблема, али ти проблеми нису разлог за ванредне изборе нити су разлог за рушење. Треба ићи на редовне изборе и завршити ту причу", поручио је Додик.

Протести у Босни и Херцеговини одржани су седми дан, демонстрирало се у више градова, а хиљаде грађана испред зграде Председништва БиХ у Сарајеву тражиле су смену власти.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару