Читај ми!

Реаговања на демонстрације у БиХ

Иако је бунт грађана због тешке економске ситуације оправдан, политичари у БиХ осуђују насиље и позивају на мирне протесте. И суседи су забринути због ситуације у Федерацији.

Дан после ескалације протеста у Босни и Херцеговини политичари не споре да је бунт грађана због тешке економске ситуације оправдан, али позивају на мирне протесте у складу са законом, осуђујући свако насиље и уништавање имовине.

Председништво БиХ осуђује хулиганске испаде, подржавајући органе реда у настојању да успоставе ред и мир.

"Молимо грађане да личним примером помогну стабилизацији ситуације", наводи се у саопштењу.

Упркос томе што сматра да је бунт људи који дуго тиња оправдан, председавајући Жељко Комшић верује да напади имају политичку позадину.

Бакир Изетбеговић из Странке демократске акције позива да се цивилизовано протестује, а не да се руше зграде.

Социјелдемократска партија тражи истрагу о томе ко стоји иза хушкања људи да праве нереде у Федерацији.

"Ово има многе елементе рушења државе, 1992. се неће поновити - сви морамо учинити да се то не понови. Многи од нас су је преживели, нажалост ова деца, према којој морамо имати разумевање, рођена су после рата и гледала су своје родитеље који су жртве тајкунске приватизацијске пљачке", оценио је председник СДП-а Златко Лагумџија.

Да су протести резултат 17 година лоше власти, сматра министар безбедности БиХ и лидер Савеза за бољу будућност. Фахрудин Радончић апелује на младе људе да не буду хулигани и не нападају државне институције.

И потпредседник Федерације Мирсад Кебо поручује да се насиљем на улици ништа не решава.

"Насиље се мора зауставити и смирити, јер не може бити основ за било какав друштвено-политички дијалог", каже Кебо.

Да у Републици Српској нема разлога за забринутост јер је ситуација стабилна, тврди тамошњи министар полиције.

"У РС стање безбедности је на задовољавајућем нивоу. Без обзира на то шта се дешава, ми помно пратимо ситуацију. У овом тренутку нема угрожавања ни појединца ни институција РС, грађани могу да иду на посао и школу, а ми ћемо употребити све своје капацитете да такво стање и одржимо", каже министар унутрашњих послова РС Радислав Јовичић.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић сутра би требало да разговара са лидерима две најутицајније партије у Републици Српској Милорадом Додиком и Младеном Босићем о очувању стабилности овог ентитета у околностима кризе у БиХ.

Опозиција у Републици Српској поздравља Вучићев позив као одговоран чин кључног човека у Србији.

Збивања у БиХ са забринутошћу прати суседна Хрватска. Председник Хрватске Иво Јосиповић пожелео је комшијама да се ситуација смири.

"Врло је важно да се сви друштвени проблеми решавају у оквиру демократских институција и ја се надам да ће то у Босни и Херцеговини тако и бити", каже Јосиповић.

Они који су покренули лавину демонстрација у Босни и Херцеговини углавном су се позивали на тешку економску ситуацију.

Међутим, на Фејсбук профилу групе "Удар" било је и јасних политичких захтева. У статусима којима се оглашавају, чланови подржавају централистички Устав БиХ из 1993. године који је донела партија Алије Изетбеговића. Он никада није примењен, а заговара унитаризацију земље.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару