Читај ми!

Протести и данас у БиХ

Сукоби полиције и демонстраната у Бихаћу. Мирни протести у Сарајеву. Демонстранти се окупљали и у Бугојну и Санском Мосту. Премијер сарајевског кантона подноси оставку. У јучерашњим нередима повређено више од 300 особа, полиција запленила 12 килограма дроге.

22.30 - Портпарол МУП-а Кантона Сарајево демантовао је да је полиција код демонстраната пронашла дрогу. Казао је да је у питању акција у другом делу града и да то нема везе са протестима.

19.45 - Завршен мирни протест око 200 Сарајлија испред Председништва БиХ, јавља Танјуг. Саобраћај у главном граду нормализован. Демонстранти најавили нови скуп за сутра у подне, преноси Кликс.

17.40 - После сукоба са полицијом у Бихаћу, демонстранти се поделили у две групе: мања остала испред куће премијера Унско-санског кантона, већа је на градском мосту. 

16.40 - Премијер Кантона Сарајево Суад Зељковић поднео оставку, саопштава његова странка СДА. 

16.25 - Мостар: Полиција растерала неколико десетина демонстраната са Шпанског трга. Сарајево: Око 200 особа, које су испред главног улаза у Председништво, блокирају саобраћај, преноси Анадолија

16.10 - Бихаћ: Специјалци растерали демонстранте који су се окупили испред куће премијера УСК-а. Већа група демонстраната окупила се на градском мосту, јавља Ал Џазира

15.45 - У Бихаћу дошло до сукоба полиције и демонстраната, у којима је више лица повређено, јавља Анадолија.

Дан након ескалације социјалних протеста у Федерацији БиХ, у којима је више од 300 особа повређено, а десетина људи приведена, грађани су се поново окупљали у Бихаћу, Коњицу, Бугојну и Санском Мосту, јавља Радио-телевизија Републике Српске. Политичари у БиХ позивају на мирне протесте.

На данашњем састанку у кантоналном одбору СДА Сарајево, на којем је разматрана тренутна ситуација у Кантону Сарајево, премијер Владе КС-а Суад Зељковић обавестио је одбор странке да је поднео оставку.

Грађани који од данас после подне блокирају саобраћај у Сарајеву испред зграде Председништва, захтевају безусловну оставку владе кантона Сарајево и Федерације БиХ, као и формирање нестраначких влада.

У летку који се дели на улици наводи се да "неформална група грађана и учесника демонстрација" захтева да се не предузимају мере којима би се ограничиле мирне демонстрације грађанства.

Такође, захтева се хитно ослобађање демонстраната, обустављање "лова на људе", као и да се не покрећу кривични поступци. Поручују да ће протестовати до испуњења захтева.

У међувремену, око 2.000 незадовољних грађана Бихаћа поново се окупило на Градском тргу како би исказали незадовољство и затражили од Владе Унско-санског кантона да поднесе оставку.

Припадници Специјалне полицијске јединице растерали су демонстранте који су се поподне окупили испред куће премијера Унско-санског кантона Хамдије Липоваче. Том приликом је дошло до сукоба полиције и демонстраната, у којима је више особа повређено.

Демонстранти су се потом раздвојили у две групе, од којих је она мања остала у близини куће Хамдије Липоваче, док се друга група демонстраната окупил на градском мосту у Бихаћу.

Током дана у Сарајеву се окупило педесетак грађана који испред Владе Кантона Сарајево узвикују: "Убице, убице", "Лопови, лопови", јавља Радио Сарајево.

У центру Коњица окупило се око 200 грађана на мирним протестима. Полиција осигурава скуп, јавила је РТРС.

Пред зградом Опшине Бугојно, где су протести били од 12 до 14 сати, окупило се више стотина грађана, углавном младих, који су тражили смену кантоналних власти, преиспитивање приватизације и порекла имовине најбогатијих грађана.

У организацији Удружења грађана "За бољи Сански Мост" и у центру овог града грађани су изашли на мирне протесте, преноси РТРС.

Висина материјалне штете која је јуче нанесена паљењем јавних институција у више градова није позната.

Непроцењива штета причињена је у Сарајеву, где је горео Архив Босне и Херцеговине када су уништени важни историјски документи, а највише су страдали документи из периода аустроугарске владавине, 1878-1918.

Помешани су утисци грађана који су јутрос изашли на улице, јавља извештач РТС-а. Док једни сматрају да је оправдана оваква реакција народа "који је гладан", дотле други осуђују паљење имовине, што ће на крају опет платити народ.

У болницама широм Федерације БиХ јуче је примљено преко 300 повређених грађана и полицајаца.

Током јучерашњих протеста у Сарајеву полиција одузела 12 килограма дроге. "Полиција одузела током одржавања протеста 12 килограма дроге спида, коју су неки покушали да растурају", изјавио је портпарол Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево. 

Све културне и спортске манифестације у Федерацији БиХ су отказане, као и почетак отварања 30. међународног фестивала Сарајевска зима.

Протести грађана почели су пре три дана у Тузли, где су ескалирали сукоби полиције и демонстраната, а затим су се проширили на више градова у ФБиХ у знак подршке обесправљеним радницима из Тузланског кантона, али и као израз општег незадовољства тренутном ситуацијом у земљи.

Први потпредседник Владе Србије Алксандар Вучић позвао је лидере две најјаче странке у Републици Српској - СНСД и СДС - на заједнички састанак у Београду у недељу, на којем би се разговарало о очувању стабилности Српске у околностима кризе у окружењу.

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару